Annons

Därför finns det lussebullar på butikshyllorna redan nu

Den här veckan når årets första lussebullar många butiker. Men det är inte alltid kundernas efterfrågan som styr den tidiga försäljningen – utan andra krafter.
Ystad • Publicerad 22 oktober 2018
Annette Rydén är ansvarig för brödavdelningen på Coop och säger att butiken måste hänga med i konkurrensen när andra börjar sälja lussekatter.
Annette Rydén är ansvarig för brödavdelningen på Coop och säger att butiken måste hänga med i konkurrensen när andra börjar sälja lussekatter.Foto: Liv Akne

Två steg innanför ingången till Coop på Missunnavägen möts kunderna av en svag saffransdoft. I ett ställ tronar plåtar – med lussekatter. Här började försäljningen av de traditionella lussebröden under måndagen. När YA tittar in vid lunchtid går de flesta kunder förbi stället men Magdalena Svensson stannar upp och lägger tre stycken i en påse.

– Jag tycker om dem, så ser jag dem köper jag. Det här är inte mina första för i år, säger hon och försvinner in i butiken.

Annons

Flera av dem YA pratar med tycker däremot att det är för tidigt att börja mumsa på lussebröden redan nu. De hör ju advent och Lucia till, säger de.

180 lussekatter levererades till Coop på Missunnavägen på måndagsmorgonen. Vid lunchtid hade en plåt sålts.
180 lussekatter levererades till Coop på Missunnavägen på måndagsmorgonen. Vid lunchtid hade en plåt sålts.Foto: Liv Akne

På Coop på Östergatan har man sålt lussekatter i två veckor redan, men just under måndagen fanns inga att köpa när YA hälsade på. Ica Supermarket påbörjade sin försäljning i förra veckan. Och under den här veckan hakar både Willys och Lidl på lussebullståget. Men i båda affärerna fick premiären en något knölig start.

– Vi skulle ha fått in under måndagen men de kom inte. Vi väntas få dem med nästa leverans på onsdag, säger Vilma Johansson som jobbar på brödavdelningen på Willys.

Men, hur kommer det sig att det finns lussekatter i mataffären nästan två månader innan Luciadagen?

Jo, det har med leverantörerna att göra. Just nu jobbar de hårt med att få ut julprodukterna i butik. I flera affärer hägrar redan backar med julmust, pepparkakor och skumtomtar.

Annette Rydén, ansvarig för brödavdelningen på Coop på Missunnavägen, säger att butikerna måste hänga med. Även om kunderna kanske inte är helt beredda.

– Jag har blivit erbjuden av en leverantör att ta in dem nu och eftersom vi hörde att Ica redan haft dem så tänkte vi vara med i konkurrensen. Man kan tycka det är lite tidigt, men när leverantörerna börjar sälja dem hoppar de flesta på, säger hon och plockar bland katterna så att de ska se aptitretande ut.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons