Annons

(S)vidande (M)aktskifte

Socialdemokraterna, Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet förlorade kampen om ordförandeposterna i kommunfullmäktige. Men kommer Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att styra kommunen?
Ledare • Publicerad 25 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Henrik Plantin (M), ny ordförande i fullmäktige.
Henrik Plantin (M), ny ordförande i fullmäktige.Foto: Helene Ohsbeck

Henrik Plantin (M) ska leda kommunfullmäktige de kommande fyra åren. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna fick stöd av Sverigedemokraterna för sin kandidat. Henrik Plantin fick 25 röster mot 24 för Cecilia Magnusson-Svärd (S). Urban Fasth (L) blev förste vice ordförande utan omröstning. Som andra vice ordförande vann Cecilia Magnusson Svärd (S) mot SD:s kandidat Michael Michaelsen, med 27-20 och två blanka röster. SD fick alltså stöd från vissa andra ledamöter, sannolikt från Moderaterna, men tre röstade på Magnusson-Svärd och två avstod. Kristdemokraterna och Liberalerna har två mandat var.

I normalfallet är ett styre klart efter att kommunfullmäktiges presidium har valts. Riktigt så enkelt är det nu inte. Kommunstyrelse och övriga nämnder väljs på kommande fullmäktigemöte och hur SD resonerar där återstår att se. Men om de ska fullfölja sitt röstande i fullmäktige ställer de sig bakom Kristina Bendz (M) som kommunstyrelseordförande, om nu Moderaterna tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna löper linan ut och utmanar även på den posten. Det är dock inte självklart, om nu S inte väljer att tolka kommunfullmäktigemötet som att man ska gå i opposition och inte göra anspråk på kommunstyrelseordförandeposten.

Annons

Styret av Ystad blir under alla omständigheter komplicerat. Restalliansen lade sig inte platt mot den större minoriteten S/C/MP/V. Man kan utgå från att Centerpartiets brutna löfte om att bilda allians med M, L och KD, låg bakom beslutsamheten. Men det är en svag minoritet som gör anspråk på att styra Ystad och det kommer att bli spännande dagar, först fram till valet av kommunstyrelser och nämnder.

M, L och KD gjorde rätt som testade sitt stöd i fullmäktige. Men om partierna helt ska blunda för SD, vilket Liberalerna har starka instruktioner om centralt, kommer kompromissförmågan med och hos framför allt Socialdemokraterna också att bli helt avgörande. Enklare hade varit att förhålla sig till SD som Liberalernas Torkild Strandberg har gjort med framgång i Landskrona. I det fokuserar man på vilka sakfrågor som är viktiga, men backar självklart inte från sina värderingar. Ett sådant förhållningssätt får också SD att bekänna färg och tvingar dem att ta ansvar inför sina väljare, många av dem tidigare S- eller M-väljare.

Den politiska situationen i Ystad är numer spretig och svår, precis som i andra skånska kommuner. Men den som väljer att se det som positivt kan tänka att det kommer att bli fler spännande avgöranden och mindre förutsägbart. Om oppositionsarbete i normalfallet är viktigt – så är det ännu viktigare nu. Ingen kan nämligen vara riktigt säker på vem som egentligen bestämmer. Det öppnar för både häftiga strider och långsiktiga kompromisser.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons