Kultur

Eva Ström: ”Det är bara att lyckönska Akademien”

Akademien Artikeln publicerades
Eva Ström, författare, Kristianstad.
Foto: ARNE FORSELL
Eva Ström, författare, Kristianstad.

Svenska Akademiens val av Tua Forsström får mestadels beröm utifrån. Den kritik som ändå finns gäller den finlandssvenska poetens relativt höga ålder.

Poeten Göran Greider är en smula kluven till Akademiens beslut.

- Det är klart att det är ett bra val rent litterärt, även om jag tycker att de kanske ska hitta någon som är lite yngre, ärligt talat. Sedan är det bra att det är en kvinna för det är kvinnor det är brist på i den där sorgliga församlingen, säger Göran Greider om 71-åriga Tua Forsström och tillägger:

- De måste föryngra sig också, det är det som är haken så det är lite dubbelt.

Författaren och litteraturkritikern Eva Ström tycker också att Tua Forsström är ett utmärkt val.

- Det var roligt! Jag visste inte att man kunde välja in finlandssvenskar. Det är bara att lyckönska Svenska Akademien, hon är en mycket fin poet och skriver poesi som är både lättillgänglig och sofistikerad. Jag blir jätteglad. Den finlandssvenska litteraturen har alltid påverkat den svenska.

Eva Ström tycker att det finns en särskild poäng i att Tua Forsström har stått långt ifrån den senaste tidens många turer kring Svenska Akademien.

- Det har varit en väldigt sårig tid men hon har en distans till allt som har hänt. Det här är nog precis vad Akademien behöver, det är ett val som kan respekteras i alla läger.

På Forsströms finlandssvenska förlag Förlaget står glädjen högt i tak.

- Jag tror att Tua Forsström kan bidra med massvis till Akademien. Hon har en jättelång karriär, hon är kvinna, hon kommer från Finland och har liksom verkat ett helt liv i den litterära världen. Det har ju valts in flera nya ledamöter som inte har helt svenska rötter, det är ett gott tecken för Akademien, säger Andrea Svanbäck på Förlaget. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.