Fängelse för dubbel spritsmuggling

Ystad/Trelleborg Artikeln publicerades

Två män har dömts till sex respektive fyra månaders fängelse och utvisning för bland annat spritsmuggling. Brotten ägde rum både i Ystad och Trelleborg.

Arkivbild. (Ej från det aktuella smugglingstillfället.)
Foto: Anette Karlsen/TT
Arkivbild. (Ej från det aktuella smugglingstillfället.)

De båda männen, 52 respektive 48 år gamla och hemmahörande i Polen, förde tillsammans i november olagligt in 152 liter sprit, 1174 liter starköl samt 10000 cigaretter via hamnen i Trelleborg. Godset fanns i en polskregistrerad skåpbil.

52-åringen har dessutom i april 2018 ensam infört 70 liter sprit samt 1054 liter starköl via hamnen i Ystad, också det utan tillstånd.

Införseln av alkohol rubriceras som smuggling medan cigarettinförseln kallas olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor och betraktas som ett ringa brott.

52-åringen frias också från misstanke om smuggling i ett fall. Det var i september i Ystads hamn då han ertappades med 72 liter sprit och 1620 liter starköl. Han erkände då på en tullinspektörs fråga att han hade alkohol i lasten. Därmed gjorde han sig inte skyldig till smugglingsbrott.

Vid samtliga tillfällen togs godset i beslag av tullen.

52-åringen döms till sex månader och 48-åringen till fyra månader i fängelse. De ska sedan utvisas och förbjuds att besöka Sverige före december 2023.