Får inte jobb trots svensk läkarlegitimation: ”Frustrerande”

Ystad Artikeln publicerades
Stefan Litzberg på Nyföretagarcentrum i Ystad tycker det är frustrerande att Mohamad Al-Ryabi som har många års erfarenhet som läkare inte kan få jobb i Sverige trots att han har svensk läkarlegitimation.
Foto: Sprisse Nilsson
Stefan Litzberg på Nyföretagarcentrum i Ystad tycker det är frustrerande att Mohamad Al-Ryabi som har många års erfarenhet som läkare inte kan få jobb i Sverige trots att han har svensk läkarlegitimation.

Mohamad Al-Ryabi har svensk läkarlegitimation och 27 års erfarenhet som läkare i Syrien. Men Region Skåne tycker hans svenska är för dålig och vill inte anställa honom.

– Han borde kunna få jobba med arabisktalande patienter, menar Stefan Litzberg på Nyföretagarcentrum.

Ystad

Det är snart fem år sedan Mohamad Al-Ryabi kom till Sverige från Dar'a i södra Syrien. Där arbetade han som allmänläkare på vårdcentral och som ortoped på sjukhus. Under 27 år har han även drivit egen klinik.

– Mohamad läste till läkare i Rumänien. Därför gick det snabbt att få utbildningen validerad till en svensk läkarlegitimation, säger Stefan Litzberg.

Han arbetar för Nyföretagarcentrum i Ystad dit Mohamad Al-Ryabi sökt sig för att få hjälp.

– Jag har svensk läkarlegitimation och förskrivningsrätt, men kan inte få något jobb som läkare. Jag vill inget hellre än att arbeta, säger Mohamad Al-Ryabi.

För att få svensk läkarlegitimation krävs en viss nivå svenskkunskaper. Ändå bedömer Regionen att Mohamad Al-Ryabis språkkunskaper inte räcker.

– Han har hamnat i vakuum, konstaterar Stefan Litzberg.

Mohamad Al-Ryabi kan inte läsa mer sfi. På Arbetsförmedlingen uppmanas han att söka alla typer av jobb, exempelvis som städare eller inom restaurangbranschen.

 

Mohamad Al-Ryabi är beredd att ta vilket jobb som helst, men har hamnat i ett vakuum.
Foto: Sprisse Nilsson
Mohamad Al-Ryabi är beredd att ta vilket jobb som helst, men har hamnat i ett vakuum.

– Jag är beredd att ta vilket jobb som helst. Men när jag kommer till intervju och jag berättar om min bakgrund och om att jag är läkare får jag rådet att söka jobb inom vården istället, säger Mohamad Al-Ryabi och slår ut med armarna i en uppgiven gest.

Han är en ovanlig besökare på Nyföretagarcentrum. Men Stefan Litzberg känner stort engagemang för honom och är frustrerad över att han inte får något läkarjobb.

– Vården behöver läkare och Mohamad Al-Ryabi har massor av erfarenhet. Han talar dessutom arabiska, vilket en stor andel av patienterna också gör. Jag förstår inte varför Mohamad inte kan få arbeta med arabiska patienter. Istället måste han lära sig svenska samtidigt som arabiska patienter tvingas ha med sig tolk hos läkaren, vilket kostar stora summor varje år.

– Tolken översätter dessutom fel. De behärskar inte medicinska termer, påpekar Mohamad Al-Ryabi.

Han inser att han på grund av sina språkkunskaper kanske inte direkt kan arbeta heltid.

– Men han borde kunna få ett deltidsjobb och lite stöd av kollegor. Om ett halvår har man ju en fullfjädrad och erfaren läkare. Ett annat alternativ är att Mohamad startar ett enskilt bolag och debiterar Regionen för sina patienter, säger Stefan Litzberg.

Mohamad Al-Ryabi tycker han gjort allt vad han kunnat för att få ett jobb.

– När jag uppmanades att ta körkort, gjorde jag det. Men ingenting hjälper. Jag vill inget hellre än att arbeta, hjälpa patienter och betala skatt. När jag kom hit fick jag hjälp och det är inte mer än rätt att jag får chans att bidra, säger han.