Annons

Färdtjänstchaufför stal från äldre kvinnor – erkänner brotten

Mannen stal från två äldre kvinnor som han hade ansvaret för när han körde färdtjänst. Han har erkänt brotten och döms i Ystads tingsrätt för grov stöld.
Ystad • Publicerad 31 oktober 2018

Stölderna skedde i Ystad med bara några dagars mellanrum i januari i år.

Vid det ena tillfället hjälpte chauffören en kvinna i 80-årsåldern att lyfta ut hennes rullator ur färdtjänstbussen. Han passade då på att stjäla en 500-kronorssedel ur kvinnans väska, som låg i rullatorns varukorg.

Annons

När 80-åringen såg att mannen hade sin hand i väskan frågade hon vad han sysslade med. Chauffören svarade att han letade efter hennes nycklar, men kvinnan hade redan förklarat för honom att hon hade sina nycklar i sin jacka.

Vid det andra tillfället hjälpte han en kvinna i 90-årsåldern att sätta sig i bussen. Kvinnan hade ställt sin väska på golvet bredvid sig, och chauffören stal då 250 kronor i kontanter ur hennes plånbok i väskan.

När kvinnan sedan tittade i väskan låg plånboken inte i det fack där hon hade lagt den.

Anhöriga till kvinnorna anmälde stölderna till polisen.

Det dröjde inte länge förrän chauffören kunde identifieras.

När hans arbetsgivare konfronterade honom med anklagelserna sa han att kvinnorna ljög.

Men när polisen förhörde honom erkände han båda stölderna. Varför han stulit kunde han inte svara på.

När förhörsledaren frågade hur det kändes att släppa av en gammal kvinna som han stulit från, svarade chauffören: ”Jag tycker att jag är en jättedålig person. (...) Jag skäms, så enkelt är det”, och tillade att det hade känts bättre ”om jag tagit pengarna från någon som är jämnårig istället”.

Tingsrätten konstaterar att brotten ska bedömas som grova eftersom kvinnorna haft sina väskor ”i sin omedelbara närhet” och eftersom chauffören ”utnyttjat det förtroende som getts honom att transportera och hjälpa åldringar och sjuka”.

Chauffören har sedan tidigare en trafikförseelse i belastningsregistret.

Annons

Kriminalvården anser i sitt yttrande att skyddstillsyn är ett lämpligt straff för chauffören, som kan bidra till han avhåller sig från fortsatt brottslighet. Skyddstillsyn blev också tingsrättens dom.

Chauffören döms även att betala skadestånd till de två kvinnorna, på 5 000 kronor vardera.

Färdtjänstföretaget har avslutat mannens anställning.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons