Annons
Kultur
Louise Boije af Gennäs fick stor uppmärksamhet när hon bytte författarspår och debuterade som thrillerförfattare i våras. Redan nu är uppföljaren ”Skendöda” här, andra delen i den samhällskritiska ”Motståndstrilogin”. Recensenten Kerstin Bergman har läst.
bokrecension • Publicerad 23 oktober 2018
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Louise Boije af Gennäs
Louise Boije af GennäsFoto: Anna-Lena Ahlström

Efter ”Blodlokan” i våras kommer redan nu ”Skendöda”, andra delen i Boije af Gennäs så kallade Motståndstrilogi. Sara fortsätter sitt sökande efter svar om vad som låg bakom pappans död samtidigt som hon och familjen utsätts för psykisk terror, och läsaren får samtidigt veta ännu mer om den svenska verklighetens myndighetsmissbruk och skandaler.

Kombinationen av psykologisk thriller och samhällskonspirationer fungerar väl, och skildringen av det gungfly tillvaron blir när man inte kan lita på någon eller någonting skapar en ångestfylld stämning. Temat kretsar kring korruption, ekonomisk och moralisk, och den feministiska vinklingen är mer framträdande än i första delen.

Som fristående roman fungerar ”Skendöda” dåligt då inga frågor egentligen besvaras och inget klaras upp. Det är dock spännande hela vägen och är det bara att hoppas att alla trådar knyts ihop i trilogins avslutande del.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons