Framtidsspaning gav nya perspektiv

Ystad Artikeln publicerades
Pontus Myrén på Synoptik svarar på elevernas frågor.
Pontus Myrén på Synoptik svarar på elevernas frågor.

När det var dags för framtidsspaning på Änga/Västervång fick såväl de inbjudna företagarna som eleverna i åk 8 och 9 nya nya perspektiv.

– Nu ser jag arbetslivet från ett annat håll, säger Ida Hansson Hall i klass 9N2

Ystad

Numera står högstadielever generellt sett ganska långt från arbetslivet.

– De sommarjobbar inte och har lite kontakt med yrkeslivet. Det vill vi råda bot på, förklarar Jenny Norberg Randowo, studie- yrkesvägledare på Änga/Västervång.

Tillsammans med kommunens marknads- och näringslivsavdelning har skolan dragit igång ett samarbete med lokala företagare. I fjor var företagarna på skolan och pratade med lärarna. I våras arrangerades en näringslivsfrukost på samma tema och nu var det alltså dags för eleverna att träffa företagarna.

Under en timme på tisdagsmorgonen träffade eleverna, som delats in i grupper representanterna från 13 lokala företag. Eleverna hade förberett frågor för att under eftermiddagen kunna sätta samman en presentation av företaget.

– När vi tidigare har arbetat med den här typen av frågor har vi utgått från oss själva och varför ett företag ska anställa just oss. Men nu måste vi byta perspektiv till arbetsgivarens och fundera över hur man ska vara för att klara det här jobbet. Det är nyttigt och intressant, säger Allie Borgström i 9N2.

Även företagarna blev nöjda med mötet med eleverna.

– De ställer intresserade och annorlunda frågor som tvingar en att tänka till. Det är nyttigt, säger Percy Gustavsson, BilBengtsson.

Även Gunvor Olsson från apoteket Doppingen är imponerad av eleverna.

– De var mycket trevliga och ställde kloka frågor. Dessutom var de kreativa och både spelade in och filmade intervjun. Fast först var de noga med att fråga om det var ok. Fantastiskt, säger hon.

Mötet mellan företagare och elever kallades Framtidsspanarna.

– Eleverna är ju vår framtid, säger Percy Gustavsson.

– Syftet med mötet är att få eleverna att stanna, bo och arbeta i Ystad, säger Jenny Norberg Randowo.

 

Mikael Andersson och Alwa Malmborg kom för att informera eleverna om Hydx.
Mikael Andersson och Alwa Malmborg kom för att informera eleverna om Hydx.

Alwa Malmborg, 20 år är en tidigare elev på Änga/Västervång. Numera arbetar hon som inköpare på Ystadsföretaget Hydx. Hon tyckte det var roligt att vara tillbaka på sin gamla skola och att få dela med sig av sina erfarenheter.

– Framtidsspanarna verkar jättebra. När jag gick i skolan hade gymnasiemässan som ju mest handlade om vilket gymnasieprogram man skulle läsa. Men detta ger mer, säger hon.

Under dagen arbetade eleverna med sina företagspresentationer. De redovisades för klassen, men skickades även till de medverkande företagen. Företagen kommer att utse ett vinnande arbete.

– Jag tycker att jag fått inspiration och vidgat mina vyer. Att prata med företagare ger en annan bild än den vi annars får från film och internet, säger Gabriéla Gintalaité i klass 9N2.

Eleverna hade förberett frågor till Pontus Myrén på Synoptik.
Eleverna hade förberett frågor till Pontus Myrén på Synoptik.

Fakta

Företagen i Framtidsspanarna

Synoptik, Polykemi, Turistbyrån, Picksell, Hydx, Hemrex, BilBengtsson, Kriminalvården, IT-avdelningen Ystads kommun, Länsförsäkringar, Apoteket Doppingen, Räddningstjänsten och äldreomsorgen i Ystads kommun.

Visa mer...