Glassmakeriet med på Sveriges topplista

Ystad Artikeln publicerades
Arkivbild från Glassmakeriets invigning 2017.
Foto: Mark Hanlon
Arkivbild från Glassmakeriets invigning 2017.

När ICA handlarnas Kundtidning Buffé i senaste numret listar fem ”glassmåsten” i sommar, finns Glassmakeriet i Ystad med som enda skånska representant.

Glassmakeriet I Ystad startades av Frida Lindholm 2014 men sedan drygt två år drivs företaget av mor och dotter Uta och Sunniva Grahn som även utökat glassmakeriet till att servera värmande lunchsoppor under vintermånaderna.

Konceptet är liten tillverkning i eget kök efter egna recept. Smaksättning sker med naturliga råvaror och minimalt med tillsatser och bland de drygt 20 smaker som varierar något under säsongen finns alltid både sorbet och veganska alternativ.

Hur känns det?

– Det är jätteroligt. Det var en kund som kom in och berättade om utmärkelsen för oss tidigt på morgonen. Vi blev så överraskade, först trodde vi till och med att det var ett misstag, säger Uta Grahn.

Vad är receptet för er framgång?

– Noggrannhet, enkelhet och hög kvalitet på råvarorna. Vi krånglar inte till det och när vi tar fram nya smaker så är vi noga med att det ska finnas balans. Jag och Sunniva smakar alltid av nya smaker tillsammans.

Denna vecka är sista veckan som ni har er vintersoppa, kommer det att bli några andra förändringar under sommarsäsongen 2019?

– Det stämmer, från och med måndag blir det fullt fokus på glass fram till september då sopporna kommer tillbaks. Vi kommer inte att ändra så mycket, men våra hemlagade karamellsåser och kanderade nötter är väldigt efterfrågade så det kommer vi att utveckla ännu mer i år.

Vilken glass rekommenderar du?

– Svårt att säga, det beror på så många faktorer och sortimentet ändras ju hela tiden. Mest populära är nog smakerna salt karamell och salmiak, men även specialglass som till exempel påskglassen med smak av morot, apelsin och ingefära, är populära hos kunderna, säger Uta Grahn.

Fakta

Fem svenska ”glassmåsten” enligt ICA´s kundtidning ”Buffé"

Pipersglace, Hamburgsund, ekologisk glass utan tillsatser.

Scarfó Stockholm gelateria som blandar svenskt och italienskt med tillägg av varm choklad.

Råda Gelato Göteborg ekologisk glass utan tillsatser som prisades på Glass-SM 2017.

Glassbaren, Bräcke italienskinspirerad glass som fått flera SM medaljer 2017 och 2018.

Glassmakeriet, Ystad pärla med 24 olika smaker av ekologiska råvaror och utan konserverings- eller färgämnen.

Visa mer...