Annons

Hallå där meteorologen! Är detta den sista varma oktoberdagen?

Brittsommarvärmen har slagit rekord över hela landet. Men snart är det slut på att gå utan jacka och mössa.
– Nu kommer hösten att avancera, säger meteorologen Sandra Andersson.
Sydöstra Skåne • Publicerad 17 oktober 2018
Är höstrusket snart över oss?
Är höstrusket snart över oss?Foto: Michael Probst

Den för oktober ovanligt varma luften har inte helt dragit bort utan dröjer sig kvar över sydöstra Sverige, där det lokalt kan bli 20 grader även i dag, onsdag.

– Morgonens dimma har spruckit upp här nu och är det soligt väder. I Ystad får vi temperaturer på upp emot 15 grader men in över land kan det bli 18-19, och väldigt lokalt kanske 20 grader på några ställen, säger Sandra Andersson som är meteorolog på SMHI.

Annons

Men vad händer sen? Kommer isvindar och ösregn att förvandla höstens guldfärger till grått?

– Det är svårt att säga om det blir höstrusk – men det blir mer regn, säger Sandra Andersson och berättar om de lågtryck som närmar sig Skandinavien under nästa vecka och för med sig vätan.

Redan under natten mot torsdagen kommer kallare luft svepa ner över landet. Det blir tydligt i morgon när termometern på sin höjd kommer att visa 14-15 grader i sydost.

– Under fredag, lördag och söndag ligger temperaturerna kvar däromkring, och är lite mer normala för årstiden, säger Sandra Andersson.

– Men vi ska kunna få lite sol av och till också. Under lördagen kan det däremot passera skurar dagtid, säger hon.

Att det är varmt under oktober är inte helt ovanligt. Men att det blir så här varmt hör inte till vanligheterna. På flera håll i landet har nya värmerekord för oktober nåtts.

– Vi har ju uttrycket brittsommar runt Birgittadagen, så i sig är det inget allvarligt med värme under oktober, men det har slagits många rekord både i södra och norra Sverige (se faktaruta).

Hösten då, hur går det med den?

– Höstens framfart har stannat upp på grund av den varma perioden och är sen på många håll över landet.

Årstiden hann bara komma till delar av Svealand och delar av höglandet i Götaland. Normalt sett skulle hela Sverige ha fått höst vid det här laget.

Annons

– Men nu går vi över till normala temperaturer och hösten kommer att avancera, säger meteorolog Sandra Andersson på SMHI.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons