Annons
Kultur

Han Kang skriver andlöst vackert om systerns död

Sydkoreanska Han Kangs tredje bok på svenska, ”Den vita boken” är en självbiografisk meditation över liv och död. Men också en sorgesång över en syster som dog efter bara några timmar i livet. Vår recensent Thomas Kjellgren läser en avskalad och andlöst vacker text.
bokrecension • Publicerad 16 september 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Han Kang fick ett internationellt genombrott med ”Vegetarianen”.
Han Kang fick ett internationellt genombrott med ”Vegetarianen”.Foto: Gorm Kallestad

Den vita boken

PROSA

Författare: Han Kang

Förlag. Natur & Kultur

Med sin originella kortroman ”Vegetarianen” fick sydkoreanska Han Kang ett stort internationellt genombrott. Boken var en både känslig och brutal skildring av människans konsekvens, mod, moral och ensamhet.

I hennes tredje bok på svenska ”Den vita boken” möter vi en text av ett annat slag. Korta prosapoetiska scener som länkas samman genom sin koppling till färgen vit. Allt börjar med att hon upprättar en lista över vita saker att skriva om. ”Lindor” står först och med ordet ”Svepning” sluter hon cirkeln av liv och död.

”Mest ändå är det en personlig sorgesång över den äldre syster som dog efter bara några timmar i livet.”
Annons

Det här utvecklar sig till en självbiografisk meditation, en minnesvandring i det frånvarande och närvarande. Mest ändå är det en personlig sorgesång över den äldre syster som dog efter bara några timmar i livet. Vi hör moderns förtvivlan eka genom boken: ”Dö inte, för Guds skull, dö inte”.

Han Kang skriver boken i Warszawa där hon befinner sig för att arbeta. Där kan också hennes sorg och smärta framkallas i mötet med det främmande. Genom hennes sensibla språkarbete är det som om framskrivandet av systerns död gradvis ger båda syskonen livet åter: ”I det vita, bland alla de vita tingen, kommer jag att andas in det sista andetag du gav ifrån dig”. Det här är en avskalad och stundtals andlöst vacker text.

Mikael R KarlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons