Annons

Hittade sällsynt groda i källartrappan: ”Hur blir det nu när det ska byggas?”

Anders Westerberg hittade en märklig groda i fredags kväll. Han kände inte igen den, men efter att ha forskat på nätet är han säker på att det är den sällsynta klockgrodan.
Hedeskoga • Publicerad 27 oktober 2018
Klockgroda i Hedeskoga.
Klockgroda i Hedeskoga.Foto: Anders Westerberg

Anders Westerberg bor i Hedeskoga. Där hittade han den märkliga grodan i källartrappan på villan.

– Vi träffar ofta på olika grodor och paddor men denna var annorlunda! Den lade upp bena på ett märkligt sätt på ryggen och när vi vände den så hade den röda fläckar på magen, berättar Anders Westerberg i ett mejl.

Annons

– Vi bar upp den och lade den i trädgården sen gick vi in och googla på den och såg att det var en sällsynt groda – en klockgroda! På 60-talet dog den sista populationen av klockgrodor ut i Mölle. På 70-talet placerades det ut klockgrodor som nu finns bara på några områden i Skåne! Naturvårdsverket gör nu ansträngningar för att freda den.

Hedeskoga.
Hedeskoga.

Han undrar vad som händer med klockgrodan när Hedeskoga ska byggas ut.

– Här finns många vattendrag runt Hedeskoga som är gynnsamma för klockgrodans fortsatta levnad men hur blir det nu när det ska byggas?

Grodan mådde bra. Anders Westerberg la den vid uthuset på tomten och sedan har den försvunnit ut i naturen igen.

Klockgrodan finns bara på ett fåtal platser i Sverige. Baldringetrakten pekas ut som ett område där de trivs och förökar sig.

Klockgrodan anses livskraftig i Sverige och är inte rödlistad, men den är fredad enligt Artskyddsförordningen. Det innebär att det är förbjudet ”att avsiktligt störa, fånga eller döda arten, eller avsiktligt förstöra eller skada bo- och viloplatser samt att skada eller samla in ägg, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. det är också förbjudet att förvara och transportera klockgrodor.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons