Hovrätten dömer larmoperatören för tjänstefel innan mordet – hotad kvinna sköts ihjäl

Malmö Artikeln publicerades
Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställde tingsrättens fällande dom. Larmoperatören är skyldig till två fall av tjänstefel.
Foto: Tommy Svensson
Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställde tingsrättens fällande dom. Larmoperatören är skyldig till två fall av tjänstefel.

Larmoperatören dömdes av tingsrätten för tjänstefel för sitt hanterande av ett nödsamtal i samband med mordet på en 76-årig kvinna utanför Ingelstorp för två år sedan. Operatören överklagade, men hade ingen framgång. Hovrätten fastställde på torsdagen den fällande domen. Straffet blir dagsböter.

Den kvinnliga larmoperatören hade krävt att hovrätten skulle ogilla åtalet, och därmed fria henne. Men hon fick inget gehör. Hovrätten säger i domen att man delar tingsrättens bedömning av bevisningen mot larmoperatören.

Därmed står tingsrättens dom fast och kvinnan döms för två fall av tjänstefel. Påföljden blir 80 dagsböter om vardera 260 kronor, sammanlagt drygt 20 000 kronor.

Därmed är den sista rättsliga prövningen klar efter mordet utanför Ingelstorp den 11 augusti 2016. Då sköt den snart 70-årige exmilitären Lennart Ekstrand sin hustru i nacken med ett hagelgevär. Han dömdes till 16 års fängelse för mord.

En dryg timme före mordet – klockan 16.56 – ringde kvinnans svåger 112 och vädjade om hjälp. Den 76-åriga kvinnan hotades till livet av sin man. Den civilanställda kvinnliga larmoperatören som svarade gav honom rådet att be kvinnan ringa själv och skickade ingen polis till Ingelstorp.

Klockan 18.16 ringde kvinnan själv 112 och vädjade om hjälp. 23 sekunder in i samtalet hörs en man i bakgrunden säga: ”Jag ska skjuta”. 26 sekunder senare avlossade mannen skottet som dödade kvinnan.

Läs mer: Polisen ska utreda de anhörigas nödrop

I samband med rättegången senare samma år begärde Ystads Allehanda att få se händelserapporten om svågerns nödsamtal till regionledningscentralen. Då avslöjas det att operatören inte hade skrivit någon sådan rapport. Kommissarie Sven-Inge Nilsson anmälde det och polisens internutredare fick fallet på sitt bord.

Ett år senare var utredningen klar och den visade att larmoperatören inte hade följt de rutiner som gäller. Hon hade varken skrivit en händelserapport eller pratat med någon ansvarig på centralen. Åklagaren lämnade in en stämningsansökan där den kvinnliga larmoperatören åtalades för två fall av tjänstefel. Förutom mordet handlade det om ytterligare ett samtal från Ystad tre månader efter mordet i Ingelstorp.

24 november 2016 ringde en man som var på resa och berättade att hans sambo ringt honom om att någon höll på att ta sig in i parets bostad i Ystad. Operatören undrade varför kvinnan inte ringde själv. Ordväxlingen som uppstod slutade med att den åtalade slängde luren i örat på mannen.

Larmoperatören har hela tiden nekat till brott. Hon hävdade vid rättegången i tingsrätten att svågern var nöjd i samtalet före mordet. Operatören bedömde inte nödropet som ett polisiärt ärende. Hon hävdade att arbetsmiljön på ledningscentralen var stressig med mycket övertid och hög sjukfrånvaro.

Tingsrättens bedömning var att hennes råd till svågern var helt felaktigt. ”Det är ingen tvekan om att den information som svågern lämnade till larmoperatören var ett polisiärt ärende”, Rätten såg det också som glasklart att hon skulle ha skrivit en händelserapport.

Tingsrätten gjorde samma bedömning av det andra fallet och dömde operatören för tjänstefel. Hon överklagade och fick prövningstillstånd i hovrätten, som nu fastställt tingsrättens dom.

”Hovrätten ansluter sig till tingsrättens bedömningar. Den överklagade domen ska därför fastställas utan ändringar”, skriver hovrätten.

Det var redan innan den första rättegången klart att kvinnan får behålla sin anställning vid polisen. Hon hade redan bytt tjänst, men det hade inget samband med brottet.