Tjuvarna sökte genom kyrkans källare och torn: ”Försökt ta hål i väggen”

Hörup Artikeln publicerades

Tjuvar sökte genom både källare och torn i Hörups kyrka. Det enda som stals var ett par gamla nycklar. Nu har församlingen satt nya lås i kyrkan.

Härom morgonen upptäckte församlingens vaktmästare att någon tagit sig in i kyrkans källare.

– Det enda som försvunnit är ett par antika nycklar som vi sparat som prydnadsföremål, säger kyrkoherde Maria Olsson.

Förmodligen var tjuvarna på jakt efter koppar. I källaren fanns en rulle kabel som blivit över.

– Förövarna hade skalat i kabeln för att komma åt kopparn, men uppenbarligen gett upp för kabeln låg kvar, berättar Hans-Johan Lennartsson, ordförande i kyrkorådet.

Vid en närmare kontroll syntes spår efter de objudna gästerna även i kyrkans torn. Ingången till tornet är från utsidan av kyrkan. Dörren var låst med en gammal låstyp som tjuvarna uppenbarligen kunde forcera.

– I tornet förvarades reservtegelpannor och en del byggnadsmaterial. Tjuvarna hade rotat runt bland materialet, men inte tagit någonting, säger Hans-Johan Lennartsson.

Redan dagen efter inbrottet har kyrkan installerat nya moderna lås i dörrarna till såväl källaren och tornet.

Tjuvarna hade även försökt ta sig in i den fristående byggnaden där församlingen förvarar maskiner.

– Intill utrymmet finns en gästtoalett. Här hade de rivit ner våtrumsmattan på väggen och försökt ta hål i väggen för att komma in till maskinerna. Men de hade inte lyckats. Eftersom utrymmet där maskinerna finns har larm så hade det löst ut om de lyckats ta sig genom väggen.

Församlingen har hittills varit förskonade från stölder.

– Det enda vi haft problem med är inbrott i kyrkobesökarnas bilar i samband med bröllop och dop. Kyrkan ligger ju ganska avsides. Men för att slippa bilinbrott går vi alltid vakt på parkeringen vid ceremonier.