Johanna Möller sprider dödshot inifrån Ystadsanstalten – har polisanmälts

Ystad Artikeln publicerades
Johanna Möller i rätten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johanna Möller i rätten.

Livstidsfången Johanna Möller manipulerar sina medfångar för att få dem att mörda hennes mamma – inifrån anstalten i Ystad.

Det skriver en morddömd medfånge i en JO-anmälan.

Sedan i somras avtjänar morddömda Johanna Möller sitt straff på Ystadsanstalten för kvinnor.

I en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) beskriver nu en morddömd medfånge hur Johanna Möller vill förmå henne och andra att utföra olika saker.

"Johanna Möller försöker manipulera många intagna här, och har bett en annan intagen att döda hennes mor vid muck, för 1 miljon kr!"

Medfången vill ha förflyttning till en annan avdelning på grund av Johanna Möllers beteende. Hon menar att det är psykisk tortyr att ständigt utsättas för Möllers tjat och att hon inte får något gehör från cheferna på anstalten eftersom de också är manipulerade.

Hon skriver också:

"Hon har under en lång tid försökt manipulera mig och sätta mig i problem! Hon har bland annat försökt vid flera tillfällen få mig att fixa ett falskt alibi till henne."

Nu har anstalten gjort en polisanmälan.

– Det här är allvarligt. Kriminalvårdens uppdrag är att minska återfall i brott. Kriminell verksamhet får inte förekomma på våra anstalter. När vi får kännedom om sådant så polisanmäler vi, säger tillförordnad anstaltschef Micael Johansson till Expressen.

Tidigare i år dömdes Johanna Möller för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma. I medierna kallas Johanna Möller för Arbogakvinnan, eftersom mordet skedde i föräldrarnas sommarstuga utanför Arboga sommaren 2016.

Det var Johanna Möllers sambo som utförde dåden, på hennes uppmaning.

Fakta

Ystadsanstalten

Anstalten i Ystad har 65 platser för dömda kvinnor och 34 platser för häktade män. Fängelset har säkerhetsklass 2 – en sluten anstalt för kvinnor med hög säkerhetsklass.

Visa mer...