Kent Mårtensson förvånad dagen efter Moderaternas hamnbesked: ”Vi har varit fullständigt överens om allt hittills”

Ystad Artikeln publicerades
Kent Mårtensson ser det som nödvändigt att de stora partierna är överens när det ska investeras nästan en miljard i hamnen.
Kent Mårtensson ser det som nödvändigt att de stora partierna är överens när det ska investeras nästan en miljard i hamnen.

Dagen efter mötet i kommunstyrelsen är kommunalrådet Kent Mårtensson (S) fortfarande förvånad över att Moderaterna inte ville ge igångsättningstillstånd för att bygga de båda yttra färjelägena.

– Vi har varit fullständigt överens om allt hittills, om den fördjupande översiktsplanen och förvärvet av Lantmännen, säger han.

– Jag vet inte vad Moderaterna tänker.

För honom var det självklart att inte klubba igenom igångsättningstillståndet i kommunstyrelsen när Moderaterna inte sa ja.

– Jag menar att man ska vara överens mellan oss och det största oppositionspartiet. Det är det minsta man kräva när det gäller en investering i miljardklassen, Det går inte att fatta sådana här stora beslut utan en bred majoritet.

Efter valet samlade han samtliga partier i fullmäktige för en diskussion.

– Då hade vi en bra diskussion. Jag trodde att vi var på rätt väg.

Beskedet om 250 miljoner kronor från EU var också något han hoppats skulle få Moderaterna att vara redo för beslut.

– Det räckte tydligen inte.

Kent Mårtensson pekar på att det kan bli majoritetsskifte i kommunen när nämnder och styrelse ska väljas. Då kan Ystad få ett styre som bygger på M, L och KD med någon form av stöd av SD..

– Då går det inte att driva så stora projekt utan att en bred majoritet står bakom beslutet, Det måste hålla över alla eventuella förändringar, säger Kent Mårtensson

Vad nästa steg blir är oklart.

– Vi får analysera och se vad som kommer att hända.

Kent Mårtensson har i dagsläget inga planer på att ta upp frågan på nytt i kommunstyrelsen.

– Då får något förändras. Där måste vara någon ingång.