Annons

Kim Wall-utställningen kommer till Ystad i mars

Journalisten Kim Wall hade världen som sitt arbetsfält. Med start på den internationella kvinnodagen visas en skärmutställning på S:t Knuts torg, för att hedra hennes arbete.
Ystad • Publicerad 24 januari 2019
Utställningen ”I Kim Walls fotspår” visades på Algatan i Trelleborg förra sommaren, då bilden är tagen.
Utställningen ”I Kim Walls fotspår” visades på Algatan i Trelleborg förra sommaren, då bilden är tagen.Foto: Tomas Nyberg

Den 8 mars är det vernissage på utställningen ”I Kim Walls fotspår”. Tretton pelare med bilder och texter från hennes internationella journalistiska gärning kommer att ställas ut på S:t Knuts torg, framför Konstmuseet i Ystad.

Kim Wall mördades under en reportageresa på Öresund 2017.

Annons

Utställningen har hennes familj skapat, för att föra Kims namn och gärning vidare.

”I Kim Walls fotspår” premiärvisades i Trelleborg förra sommaren. Efter det har den varit i Köpenhamn, och en inomhusversion av utställningen visas nu på Galleri Kontrast i Stockholm.

– Det glädjer oss väldigt mycket att vi får lov att visa utställningen i Ystad och att vi kan göra det i samarbete med de olika kvinnoorganisationerna och kommunen. Vi ser verkligen fram emot det, säger Ingrid Wall, Kims mamma.

Det var Soroptimisterna Ystad, som tidigare tilldelat Kim Wall ett postumt stipendium, som gick i spetsen för att få utställningen till Ystad.

– Tanken att visa den här fina utställningen i Ystad kommer från oss, men pengarna för att ta hit den ställer kommunen upp med och det känns jätteunderbart, säger Eva Ulmfeldt i Soroptimisterna Ystad, och fortsätter:

– Det känns väldigt bra att så många människor i Ystad nu får möjlighet att ta del av vad Kim Wall hann med. Jag tänker inte minst på skolungdomar som jag hoppas tar chansen att gå till torget för att ta del av utställningen. Kim Wall blev bara 30 år, men tänk så mycket fint arbete hon hann med.

På Ystads kommun säger marknadsstrategen Itta Johnson att det var ett lätt beslut för kommunledningen att ta.

– Vi vill också hålla kvar i den här utställningen så länge som möjligt eftersom det kommer mycket folk hit under Konstrundan, bland annat för att gå på Konstmuseet, och vi vill ju sprida Kims arbete och journalistiska gärning till så många som möjligt. Hon får aldrig glömmas, säger Itta Johnson.

Invigningen under Internationella kvinnodagen arrangeras av flera organisationer; Kim Wall Memorial Fund, Soroptimisterna Ystad, Sydöstra Skånes Zontaklubb, Hem och Samhälle Ystad, Ystad Inner Wheel Club, FreeZonen Kvinno/Tjejjouren och Brottsofferjouren Simrishamn, Sjöbo, Ystad, Skurup, Tomelilla. Ystads Allehanda är också med som samarbetspartner.

Vernissagen hålls klockan 16:30 den 8 mars på S:t Knuts torg. Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim kommer att närvara, och Anne Lundberg är konferencier.

Annons

Dagen efter, den 9 mars, håller Ingrid Wall två föreläsningar på Ystads konstmuseum, klockan 11 och 14.

Utställningen visas till och med den 28 april.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons