Annons

Kommunen söker projektledare till hamnen: ”Krävs någon med erfarenhet”

Nu rekryterar kommunen en projektledare som kan ta hand om hamnflytten och utbyggnaden av den nya stadsdelen hamnstaden.
– Det är ett stort och komplext uppdrag och kräver en person med erfarenhet, säger kommunalrådet Kristina Bendz (M).
Ystad • Publicerad 16 februari 2019
Kommunalrådet Kristina Bendz (M) är beredd att anställa en projektledare till hamnutbyggnaden och den nya stadsdelen hamnstaden.
Kommunalrådet Kristina Bendz (M) är beredd att anställa en projektledare till hamnutbyggnaden och den nya stadsdelen hamnstaden.

Under den förra mandatperioden påpekade Kristina Bendz, som då var oppositionsråd, ofta behovet av en projektledare för utbyggnaden och flytten till den yttre hamnen samt den nya stadsdelen hamnstaden. Då fick hon inget gehör eftersom dåvarande kommunalrådet Kent Mårtensson (S) i det läget inte tyckte det fanns något för en projektledare att arbeta med.

Strax före valet drog Moderaterna i handbromsen och ville pausa hela hamnprojektet, men när fullmäktige beslöt att anta den budget som S+C lagt fram, gav man samtidigt klartecken till hamnutbyggnaden. Nu tvingas Kristina Bendz lägga det egna partiets hamnmotstånd åt sidan och driva miljardinvesteringen.

Annons

Hela projektet hanteras numera politiskt av kommunstyrelsens arbetsutskott som tagit över ansvaret från hamnutskottet (som treklövern vill skrota). När styrgruppen höll sitt första sammanträde beslöts att kommunen nu ska rekrytera en projektledare för hamnutbyggnaden och hamnstaden.

– Projektledaren blir som ett paraply för allt. I dagsläget är ansvaret uppdelat på en rad funktioner, som hamnchefen och stadsarkitekten. Men här krävs ett helhetsgrepp, säger Kristina Bendz.

Organisationsmässigt kommer projektledaren att vara direkt underställd kommundirektören Jonas Rosenkvist och greppa över såväl planer, byggen, ekonomi, hållbarhet och själva flytten.

– Allt hänger ihop. Processerna måste gå i takt och visst måste göras parallellt, annars riskerar vi att tappa i tempo.

I årets budget finns pengar till en projektledare under halva året. Styrgruppen är också helt överens om att rekrytera en projektledare. Nu ska man precisera innehållet i tjänsten och formulera meritkraven på den person som söks.

– Vi vet att det inte är en nyexaminerad person, utan någon med erfarenhet från att förvandla exempelvis ett industriområde till en stadsdel. Kanske en vd eller förvaltningschef.

Kristina Bendz hoppas projektledaren kan vara på plats efter sommaren och börja med månadsvisa rapporteringar till den politiska styrgruppen.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons