Annons

Köpfesten är över – elcykelpremien är slut

Klockan 15 på torsdagen tog den populära elcykelpremien slut för den här gången. Och då det varken finns ett regeringsbeslut på en fortsättning – eller ens en ny regering – är det högst osäkert om elcykelköpare kan räkna med en 25-procentig rabatt i framtiden.
Ystad • Publicerad 19 oktober 2018

Plötsligt blev det 25 procent dyrare att köpa en elcykel. Eller, mer korrekt, från och med nu är ordinarie pris som gäller.

Regeringen avsatte 395 miljoner kronor till premier för eldrivna cyklar, mopeder, motorcyklar för 2018. Bidraget var i form av 25 procent av priset, eller maximalt 10000 kronor.

Annons

I juli utökade regeringen anslaget med 45 miljoner, i samband med att bidraget även skulle omfatta eldrivna utombordsmotorer.

Den 6 september beslutade regeringen också om att Naturvårdsverket kunde använda delar av 2019 års budget, 39,5 miljoner kronor, för elfordonspremien redan under 2018.

Men nu är det alltså slut på pengarna och Naturvårdsverket har dragit i handbromsen.

– Det är förstås många som har ringt oss i dag, bland annat för att höra om det blir en fortsättning på elcykel-premien. Men vi har inga besked att lämna om vad som kommer att gälla i framtiden. Det är förstås ingen som vet vad som kommer att hända, säger Mikaela Jonasson som jobbar på Naturvårdsverket.

De som köpte en elcykel före klockan 15 på torsdagen, som har skickat in en ansökan och som uppfyller kraven för att kunna beviljas bidraget, ska inte ha några problem att få premien utbetald, tror Mikaela Jonasson.

– Naturvårdsverket vill ju inte att någon ska hamna i kläm och därför har jag förstått att det finns en viss marginal. Det var också därför som vi redan i förväg gick ut med att det var klockan 15 på torsdagen som gällde.

– Vill man hålla koll på vilka besked som kommer i frågan så kan man hålla koll på vår hemsida. Så fort vi får några besked så kommer vi att lägga upp informationen där, säger Mikaela Jonasson på Naturvårdsverket.

Drygt 77 000 personer har tagit av bidraget till elcykel, elmoped och elmotorcykel.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons