Kvinnan överklagar fängelsedom för knivattack

Löderup Artikeln publicerades

Den 20-åriga kvinna som dömdes för en knivattack mot en granne i Löderup har överklagat Ystads tingsrätts dom. Hon vill att hovrätten friar henne och att hon därmed även ska slippa betala skadestånd till offret.

Hovrätten får nu ta ställning till knivdramat i Löderup.
Hovrätten får nu ta ställning till knivdramat i Löderup.

Kvinnan stod åtalad för mordförsök, men tingsrätten valde att döma henne för grov misshandel, Straffet blev två år och fyra månaders fängelse samt ett skadestånd till den 53-årige grannen på nästan 40 000 kronor.

Kvinnan erkände att hon knivhögg grannen i axeln vid hans bostad i Löderup på kvällen den 13 september i år. Men hon hävdade vid rättegången att hugget var i nödvärn. En uppfattning som hennes försvarare advokat Tobias Gullstrand nu fullföljer i överklagandet.

Kvinnan och hennes sambo hade sökt upp grannen för att fråga om det var han som klagat hos hyresvärden på parets hundar.

Kvinnan tog med sig en kniv. Hon hävdar att hon tidigare utsatts för pistolhot från mannen och fruktade att han var beväpnad i bostaden. Någon polisanmälan om pistolhotet kvinnan anklagar mannen för gjorde hon dock aldrig.

Kvinnans försvarare hävdar i överklagandet att tingsrätten i domen inte tagit hänsyn till viktiga omständigheter. Försvarets uppfattning är också att rätten gjort en felaktig värdering av flera bevis vid rättegången..

Försvarets tycker också att polis och åklagare handlade felaktigt när de inte gjort en husrannsakan hos offret för att se om det verkligen fanns ett vapen i hans lägenhet, som kvinnan misstänkte.

kniv från mordförsöket i löderup
kniv från mordförsöket i löderup

I första hand vill kvinnan frias. Om hovrätten anser att hon är skyldig handlar det enligt överklagandet om en misshandel som inte är grov. Påföljden ska då bli skyddstillsyn eller ett betydligt kortare fängelsestraff än det tingsrätten dömt ut.

Försvaret öppnar i tredje hand för möjligheten att det som tingsrätten bedömt kan vara frågan om en grov misshandel. Men då är yrkandet att kvinnans fängelsestraff ska kortas.

Oavsett brottsrubricering kräver kvinnan att den del av skadeståndet som handlar om kränkning minst halveras och sätts ner till högst 15 000 kronor. Ystads tingsrätts bedömning var 30 000 kronor för kränkningen, och utöver det ytterligare knappt 10 000 kronor.

Kvinnan sitter kvar i häktet efter tingsrättens fällande dom. Hovrätten har inte fastställt datum för den nya rättegången.