Kultur

Lagom med spänning i ödehus i Värmland

bokrecension Artikeln publicerades

Visst är antihjälten Kaj Lomme lite av en stereotyp. Men Karin Aspenström lyckas ändå få läsaren intresserad av denna 65-åring med måttliga alkoholproblem, tycker recensenten Anne Pihlo.

Nattspår

Spänningsroman

Författare: Karin Aspenström

Förlag: Lind & Co

Karin Aspenström ger fint liv åt sin karaktär Kaj Lomme, sextiofemårig författare med sin bästa produktion bakom sig. Han är tämligen trött på Stockholm och livet där samtidigt som han börjar få hotfulla sms efter att ha publicerat ett nytt blogginlägg.

Hoten och rädslan får honom att lämna storstaden för ett ödehus i Värmland där han hoppas hitta tillbaka till sig själv och sitt författarskap. Men ödet vill annorlunda och snart börjar märkliga saker hända i huset. I jakt på svar lär Kaj Lomme känna folk i byn och närmar sig en historia som skulle kunna bli den perfekta nya romanen. Men alla vill inte ha ut det förflutna i ljuset och är beredda att gå långt för att dölja gamla händelser. Aspenström lyfter tidsaktuella ämnen i en välskriven prosa med skicklig gestaltning.

Kaj Lomme är lagom bitter, har lagom med alkoholproblem och dras lagom till nya kvinnor för att passa in som huvudkaraktär i en spänningsroman. Aspenström hanterar dock denna balansakt väl: trots att hon närmar sig en stereotyp känns Lomme som en ny och intressant karaktär.

”Nattspår” bjuder på tillräcklig dramatik för att höja läsarens puls utan att överdriva och Aspenström är bra på att ge tillräckligt med detaljer och ledtrådar utan att ta ifrån läsaren nöjet att själv lägga pussel.