Annons

Läkare filmade vandaldåd på akuten – utpekade mannen nekar

En berusad man i 30–årsåldern har åtalats för att ha slagit sönder en porttelefon till akuten på lasarettet i Ystad med en hammare. En läkare som såg det filmade attacken med sin mobiltelefon. Den misstänkte mannen nekar till brott.
Ystad • Publicerad 13 februari 2019

I snöovädret kvällen den 28 februari förra året hade väktare avvisat mannen och två vänner till honom från vårdcentralen vid två tillfällen. Alla tre uppfattades som berusade och som att de sökte skydd inomhus för ovädret.

Vid 23-tiden på kvällen hade männen i stället tagit sig till lasarettet. Där slogs porttelefonen till akuten sönder och rutor hade krossats på en märkt bil som tillhörde en av väktarna. Tillhygget vid båda skadegörelserna var en hammare.

Annons

Ett vittne pekade ut åt vilket håll de tre männen rört sig. Eftersom det snöade var det enkelt för väktarna att följa männens spår. När de hittat dem kom polisen och tog med sig alla tre att de skulle nyktra till.

En läkare som sett attacken på en övervakningsskärm hade tagit upp sin mobiltelefon och filmat. En av poliserna som var med när mannen togs pekade där med säkerhet ut honom där. På hammaren som mannen hade på sig när poliserna tog honom fanns spår från glasrutorna som slagits sönder.

Mannen har nu åtalats vid Ystads tingsrätt för skadegörelse i båda fallen. Han krävs på sammanlagt drygt 18 000 kronor i skadestånd för den förstörda telefonen och skadorna på bilen.

Mannen fick vid ett polisförhör se filmen från vandaliseringen på akuten, men nekar till skadegörelse både där och på bilen.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons