Läkare trodde akutpatient hade maginfluensa – när kvinnan skulle få provsvaren var hon död

Ystad Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Mark Hanlon
Arkivbild.

En kvinna i 70-årsåldern kom med ambulans till akutmottagningen på Ystads lasarett med yrsel och kräkningar.

När kvinnan skulle få besked om att hon bara hade maginfluensa och kunde gå hem så hittades hon livlös.

Efter att ha kommit in till akuten fick kvinnan vänta i flera timmar innan det gjordes en läkarbedömning av hennes tillstånd. Kvinnan hade då hunnit bli bättre och bedömningen blev att hon hade maginfluensa.

Men när provsvaren skulle levereras – och kvinnan skulle få veta att hon kunde gå hem – hittades hon livlös.

Det gjordes återupplivningsförsök men kvinnan kunde inte räddas. En undersökning efter dödsfallet visade att hon kunde ha drabbats av en stroke eller hjärtinfarkt.

– Det var en hjärnblödning och hon hade även tecken till hjärtinfarkt. Hon hade aldrig bröstsmärtor men yrsel och illamående. Vid den sista kontrollen var det ganska bra med henne, så egentligen är det förvånande att hon hittas livlös, säger chefsläkare vid Ystads lasarett, Katharina Ornstein.

Efter att ha gjort en Lex Maria-anmälan har det konstaterats att akutverksamheten inte har följt sina rutiner när det gäller prioritering av patienten. Läkarbedömningen blev försenad och något EKG togs aldrig.

– Det är inte tillfredsställande att det inte togs EKG. Vi beklagar händelsen och tänker på de närstående, säger Katharina Ornstein.

En möjlig orsak är att arbetsbelastningen på akuten var hög vid tillfället. Efter händelsen är man självkritisk från sjukhusets sida, och har ändrat rutinerna.

– Man har infört EKG på yrsel, så man modifierar hela tiden, säger chefsläkare Katharina Ornstein.

Enligt utredningen är det inte klarställt att kvinnan hade överlevt om personalen hade gjort annorlunda. Rekrytering av personal och en översyn av arbetssättet på akuten nämns också bland åtgärderna som gjorts efter händelsen.

Läs också: