Annons

Läkaren från Svarte har hittat bättre sätt att upptäcka bröstcancer

Sophia Zackrisson från Svarte har tillsammans med sitt forskarteam utvärderat ett nytt sätt att hitta bröstcancer vid hälsokontroller. Nu publiceras resultatet i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet Oncology.
Svarte/Lund/Malmö • Publicerad 16 oktober 2018
Sophia Zackrisson från Svarte har lett ett forskarteam som studerat ett nytt sätt att hitta bröstcancer på.
Sophia Zackrisson från Svarte har lett ett forskarteam som studerat ett nytt sätt att hitta bröstcancer på.Foto: Mark Hanlon

Överläkaren och docenten Sophia Zackrisson har lett forskarlaget på elva personer som har genomfört studien i Malmö. De har låtit 15000 kvinnor som gått på allmän screening för att upptäcka bröstcancer testa den nya metoden med 3D-mammografi.

– Det här är en förbättrad mammografi som gör det lättare att se tumörerna i ett bröst. Vanlig mammografi ger tvådimensionella bilder, men ett bröst är som bekant runt och har olika strukturer, så vi vet att man inte ser allt med vanlig mammografi, säger hon på telefon från hemmet i Svarte.

Annons

Röntgenapparaten i den här metoden rör sig i en båge över bröstet och tar bilder från olika vinklar. Den ger i slutändan cirka 50 bilder per bröst istället för två med vanlig mammografi.

– Nu kan vi bläddra igenom bilderna och lättare se vad som är normal vävnad och vad som är tumörer, säger Sophia Zackrisson som är röntgenläkare och har skrivit sin avhandling om bröstcancerscreening.

Hon berättar att det är helt vanlig röntgenstrålning i låga doser som används.

– Men man tar så många flera bilder i vinkel och man bearbetar den informationen på ett annat sätt så att vi får en bättre och mer komplett bildinformation.

Tekniken har funnits sedan 40-talet men dagens kraftfulla datorer har gett den en renässans. Nu har forskarlaget från Lunds universitet använt sig av metoden för att se om den kan göra nytta för kvinnor som går på så kallad screening för bröstcancer.

Och det verkar den kunna göra.

– Vi hittar 34% fler cancrar än med den vanliga metoden. Tanken med screening är att man ska hitta cancern innan kvinnan känner den själv. Då har vi chans att behandla tidigare, och ge en mildare behandling, samt förbättra överlevnaden, säger hon.

Men som med alla metoder finns det vissa nackdelar. Ibland upptäcks förändringar i bröstvävnaden som inte är cancer, men som är svåra att tolka. Med 3D-metoden blir dessa upptäckter fler.

– Vi får falskt positiva fynd, som ser ut som om det kan vara cancer. Då oroar man folk i onödan och de kvinnorna blir enormt stressade. Kanske att man då tvivlar på diagnosen, även när det visar sig inte vara någon cancer, säger Sophia Zackrisson.

När kan metoden finnas ute på sjukhusen?

Annons

– Kvinnor som går på sin screening imorgon får det inte men kanske inom några år, säger hon hoppfullt. Metoden används redan på vissa ställen vid utredning av misstänkt bröstcancer.

Det är Socialstyrelsen som bestämmer vilken metod som ska gälla för den allmänna screeningen av bröstcancer. Ska dagens metod bytas ut måste allt vetenskapligt underlag gås igenom och där är det en bit kvar, menar Sophia Zackrisson.

– Vår studie är en av de viktiga internationella studierna på detta. Nu ska vi slå samman studier och analysera. Det finns flera viktiga frågor att besvara.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons