Annons

Lär kvinnor feministiskt självförsvar

Grova sexualbrott mot kvinnor har ökat snabbt. Då räcker det inte att hoppas på att de manliga förövarna blir färre. Kvinnor måste också lära sig försvar.
Ledare • Publicerad 19 januari 2019 • Uppdaterad 21 januari 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Akutmottagning för våldtagna.
Akutmottagning för våldtagna.Foto: Erik Nylander/TT

Sexualbrotten ökar i Sverige. Mest drabbade är unga kvinnor mellan 20 och 24 år. Nästan fyra av tio i gruppen svarar att de utsatts för sexualbrott, enligt Brottsförebyggande rådets senaste nationella trygghetsundersökning. Man måste komma ihåg att definitionen av sexualbrott är bred och omfattar allt från verbala trakasserier till fullbordade våldtäkter. Att även de allvarliga sexualbrotten ökar är dock oroande. Bland kvinnor mellan 20 och 24 år har utsattheten för grova sexualbrott ökat med drygt 37 procent på ett år, från 4 till 5,5 procent.

Den ökade risken att bli utsatt avspeglar sig också i människors oro. 42 procent av unga kvinnor uppger att de ofta anpassar sina resvägar på grund av rädsla för att utsättas för brott.

Annons

Här har vi ett av Sveriges mest akuta jämställdhetsproblem. När kvinnor inte vågar röra sig fritt ute på stan begränsas friheten. Ens kön avgör om man vågar åka kollektivt sena kvällar. Kvinnors tillgång till det offentliga rummet begränsas. För ett land som säger sig vara ett av världens mest jämställda är detta en skandal. Givet de senaste årens dystra utveckling kommer problemet bara att förvärras om inte politikerna reagerar. Dessvärre finns det få tecken på någon handlingsplan från de folkvalda.

Alla politiker är förvisso överens om att fler poliser måste till. Det är rätt. Men det är ingen universallösning. Det går inte att ha två poliser per kvadratkilometer, dygnet runt, på alla bebodda platser i landet. Det finns dock fler saker att göra.

För det första måste orsaken till ökningen av sexualbrott analyseras. Sedan måste det till praktiska lösningar. Det bör straffmässigt sett svida hårt att återfalla i brott. Parker och gångvägar måste lysas upp och eventuellt kameraövervakas.

En effektiv åtgärd för att minska oron, som ofta förbises, är att stärka unga kvinnors självförtroende. För några år sedan talades det mycket om att kvinnor bör erbjudas gratis kurser i feministiskt självförsvar. Den debatten behöver återupplivas.

En vanlig reaktion i överfallssituationer är att kroppen “fryser till” av rädsla, vilket har evolutionära förklaringar. Kunskap i självförsvar gör att muskelminnet instinktivt reagerar i händelse av potentiell fara, vilket ökar chanserna att lyckas fly, oavsett om platsen är en fest eller en busshållplats. Riskerna minskar helt enkelt för den som har tränat på att göra motstånd, visar studier från bland annat Kanada.

En annan positiv aspekt med självförsvarskurser är att de minskar rädslan. Den kvinna som vet hur hon ska reagera i en hotfull situation blir mindre rädd. Det kan i sig leda till att risken att utsättas sjunker.

Men ska kvinnor verkligen behöva ta ansvar? Borde inte männen sluta att begå brott i stället? Så är det givetvis. Och den moraliska skulden ligger alltid hos gärningsmannen, oavsett omständigheter. Men verkligheten är som den är. Ingen skulle argumentera att Sverige bör skrota försvaret med hänvisning till att det inte är vårt fel om en främmande makt kränker vårt nationella territorium. Samma krassa resonemang måste tillämpas även här.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons