Lärare åtalas för att ha pussat och skickat kärleks-meddelanden till nioåring

Ystad Artikeln publicerades
Arkivbild.
Arkivbild.

En lärare i Ystads kommun åtalas för att ha skickat ett stort antal kärleksmeddelanden till en nioårig elev på skolan där han arbetat. Läraren ska också ha pussat eleven på munnen vid flera tillfällen.

Händelserna utspelade sig på en skola i Ystads kommun mellan februari och mars i år.

Enligt den ena delen av åtalet, som gäller ofredande, har läraren skickat ett stort antal kärleksmeddelanden och andra privata meddelanden till en nioårig elev på skolan. Barnets mamma upptäckte korrespondensen och ”blev iskall” när hon läste igenom vad pedagogen skrivit.

– Det handlar om hundratals meddelanden med ett gränsöverskridande språkbruk och oerhört märkliga formuleringar, som man direkt förknippar med förälskelse, säger kammaråklagare Ingegerd Jigin som har väckt åtalet.

I stämningsansökan skriver hon att läraren har ”agerat hänsynslöst” med uppsåt att kränka eleven. Med hänsyn till sin ålder och beroendeställning gentemot läraren har eleven inte kunnat värja sig ”utan har istället förmåtts medverka i dessa störande och osunda kontakter”, står det i åtalet.

Efter att det hela uppdagades togs lärarens mobiltelefon i beslag. Från denna har polisen fått fram korrespondensen mellan läraren och den berörda eleven, men meddelanden har också lämnats in som skärmdumpar av elevens mamma.

Under utredningens gång har det även framkommit att läraren under samma tidsperiod ska ha pussat eleven på munnen vid upprepade tillfällen. Därför åtalas mannen även för sexuellt ofredande och som bevisning kommer ett flertal vittnen att höras, både anställda och elever på skolan.

Mannen själv vidgår alla händelser men förnekar brott.

Rektorn på den aktuella skolan är förtegen men uppger till YA att alla rutiner har följts sedan händelserna uppdagades och att läraren inte längre arbetar kvar på skolan.