Annons

Löfven har rätt om logiken

Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom sin ekonomiska politik. Men en socialdemokratisk statsminister ska prövas. Inte helt logiskt.
Ledare • Publicerad 12 december 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
En tumme upp i budgetomröstningen.
En tumme upp i budgetomröstningen.Foto: Anders Wiklund/TT

Det blev som förväntat Moderaternas och Kristdemokraternas budget som vann i onsdagens riksdagsomröstning. Statsministern i övergångsregeringen, Stefan Löfven, menade inför omröstningen att det dels innebär att Sverige får en budget som inte är tillräckligt genomarbetad, dels att det logiskt borde betyda att M/KD-konstellationens statsminister-kandidat prövas av riksdagen. Nu blir det istället Stefan Löfven som, om inget oväntat inträffar, på fredag blir avfärdad av riksdagen som regeringsbildare och statsminister.

Att Moderaternas och Kristdemokraternas budget vann i riksdagen mot övergångsregeringens, då den fick stöd av Sverigedemokraterna och Centerpartiet och Liberalerna lade ner sina röster, innebär inte att något i Sverige rubbas. Det som direkt betyder mest för invånarna är att inkomstskatterna sänks och att en del avdrag förändras.

Annons

Utvidgat jobbskatteavdrag, utökat rutavdrag, slopat avdrag för fackavgift, höjd gräns för statlig skatt, slopad flygskatt och fryst ökning av bensinskatten kommer att slå olika beroende på inkomst och konsumtionsvanor.

I Skåne, där Regionledningen, med bland annat M och KD, höjer skatten med 49 öre per hundralapp, kommer nog en hel del pensionärer och arbetstagare besviket konstatera att det inte blir många kronor extra i den månatliga budgeten. Jobbskatteavdragen är dock konstruerade så att skattehöjningar på kommun- och landstingsnivå delvis betalas av staten.

Just inkomstskatterna är extra viktiga eftersom de inte kan ändras i en kommande regerings ändringsbudget. Utgiftsområdena kan däremot påverkas relativt snabbt om en regering tillträder. Viktiga områden är anslag till försvar och rättsväsende där M/KD-budgeten slår fast betydande ökningar, men det är också något som en majoritet i riksdagen önskar.

Stefan Löfven har rätt i sin andra del av kritiken, att det logiska är att en M/KD-budget följs av att en moderat statsminister prövas (även om Stefan Löfven var helt med på att talmannen fullföljer överenskommelsen och låter kammaren rösta om honom). Löfven tror förstås inte att Liberalerna och Centerpartiet ändrar sig om att rösta för eller åtminstone lägga ner rösterna om Kristersson prövas igen. Men med tanke på att C och L röstat bort Stefan Löfven, röstat fram en moderat talman, sagt nej till att stödja en S-regering, och släppt fram en M-KD-budget, borde de också fullfölja det och lägga ner sina röster om Ulf Kristersson prövas igen.

Det vore, för att låna Stefan Löfvens ord, det logiska. Det borde egentligen inte ligga någon dramatik alls i det, åtminstone inte förrän till hösten 2019 då 2020 års budget ska klubbas. Pallar C och L inte med det så lämnar de i praktiken över till M och S att avgöra om de ska göra upp om regerandet ihop eller låta Sverige gå till val igen. Den kostnaden och risken för att samma process kring regeringsbildandet bara upprepas, kan svenska folket gärna få slippa.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons