Lucka 15: Bråda dagar i korvfabriken
Griljerad eller kokt, rimmad eller rökt – alla familjer har sina bestämda traditioner om hur julskinkan ska vara.
Oavsett vilket tycker mathantverkarna Sebastian Liljedahl och Jonas Bergström på Södra kompaniet att de står väl rustade inför den stundande högtiden.
– Vissa vill ha grisfötter, andra vill ha råa prinskorvar. Alla har sin jul och bestämda åsikter om hur det ska vara, skrattar Sebastian Liljedahl.
Det blir Södra kompanisets tredje jul i Hagestadborg.
– Vi vet ungefär vad vi har att vänta. Folk är ju nästan alltid sent ute, man väntar till sista veckan. Så man kan gott säga att det är högtryck i butiken från och med nu. Därför har vi också öppet varje dag fram till lillejulafton, säger Sebastian Liljedahl.
Kompanjonen Jonas Bergström kör in ett ställ med nyknutna korvar i röken, innan han vänder sin uppmärksamhet mot rödkålen.
– Min egen favorit på julbordet är janssons frestelse. Visserligen det enda som inte innehåller kött, men janssons kan jag inte vara utan.
Hans sambo Linda Nylander, som också är delägare i företaget, är upptagen med sillinläggningarna inne i köket. Klassiker som Brantevikssill, senapssill och stekt inlagd sill finns i sortimentet.
– Jag är Södra kompaniets inläggare. Jag lärde mig hantverket på Nalen i Stockholm och vet att det viktigaste är hur man saltar ur sillen. Det bestämmer nämligen konsistensen. Men det roligaste är smaksättningen, säger hon.
Apropå smaksättning är det en av sillinläggningarna som sticker ut. Baconsill.
Jonas Bergström pekar på en skylt på väggen, som lyder: ”Bacon makes everything better”.
– Det funkade inte med glass. Men sill, jodå. Faktiskt, säger han och nickar.
Några enstaka julmarknader har de hunnit med, som i Löderup och Torna Hällestad, men mer blir det inte.
– Nu är det fullt fokus i Hagestadborg. Men efter jul dyker vi upp och grillar vid nyårsbadet vid Marinan i Ystad, precis som förra året. Det är bara en helt galen tradition som vi bara måste vara med på, säger Sebastian Liljedahl.