Annons

Lucka 15: Bråda dagar i korvfabriken

YA:s trädgårdstomte Ossian har i dag gjort en utflykt till Hagestadborg, för att hälsa på korvmakarna på Södra kompaniet. Här hittar han också det som kanske är den märkligaste smakkombinationen han har stött på hittills: Baconsill.
Publicerad 15 december 2018
Ossian och Södra kompaniets korvmakare Jonas Bergström vid röken.
Ossian och Södra kompaniets korvmakare Jonas Bergström vid röken.Foto: Mark Hanlon

Griljerad eller kokt, rimmad eller rökt – alla familjer har sina bestämda traditioner om hur julskinkan ska vara.

Oavsett vilket tycker mathantverkarna Sebastian Liljedahl och Jonas Bergström på Södra kompaniet att de står väl rustade inför den stundande högtiden.

Annons

– Vissa vill ha grisfötter, andra vill ha råa prinskorvar. Alla har sin jul och bestämda åsikter om hur det ska vara, skrattar Sebastian Liljedahl.

Det blir Södra kompanisets tredje jul i Hagestadborg.

– Vi vet ungefär vad vi har att vänta. Folk är ju nästan alltid sent ute, man väntar till sista veckan. Så man kan gott säga att det är högtryck i butiken från och med nu. Därför har vi också öppet varje dag fram till lillejulafton, säger Sebastian Liljedahl.

Sebastian Liljedahl (bilden) och Jonas Bergström öppnade Södra kompaniet i Hagestadborg 2016.
Sebastian Liljedahl (bilden) och Jonas Bergström öppnade Södra kompaniet i Hagestadborg 2016.Foto: Mark Hanlon
Mycket ska hinnas med innan jul: pressylta, blodkorv, rödkål, köttbullar, revben och förstås, korv.
Mycket ska hinnas med innan jul: pressylta, blodkorv, rödkål, köttbullar, revben och förstås, korv.Foto: Mark Hanlon

Kompanjonen Jonas Bergström kör in ett ställ med nyknutna korvar i röken, innan han vänder sin uppmärksamhet mot rödkålen.

– Min egen favorit på julbordet är janssons frestelse. Visserligen det enda som inte innehåller kött, men janssons kan jag inte vara utan.

Hans sambo Linda Nylander, som också är delägare i företaget, är upptagen med sillinläggningarna inne i köket. Klassiker som Brantevikssill, senapssill och stekt inlagd sill finns i sortimentet.

– Jag är Södra kompaniets inläggare. Jag lärde mig hantverket på Nalen i Stockholm och vet att det viktigaste är hur man saltar ur sillen. Det bestämmer nämligen konsistensen. Men det roligaste är smaksättningen, säger hon.

Apropå smaksättning är det en av sillinläggningarna som sticker ut. Baconsill.

Jonas Bergström pekar på en skylt på väggen, som lyder: ”Bacon makes everything better”.

– Det funkade inte med glass. Men sill, jodå. Faktiskt, säger han och nickar.

Annons

Några enstaka julmarknader har de hunnit med, som i Löderup och Torna Hällestad, men mer blir det inte.

– Nu är det fullt fokus i Hagestadborg. Men efter jul dyker vi upp och grillar vid nyårsbadet vid Marinan i Ystad, precis som förra året. Det är bara en helt galen tradition som vi bara måste vara med på, säger Sebastian Liljedahl.

Ossian i korvdisken.
Ossian i korvdisken.Foto: Mark Hanlon
Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons