Man våldtog kvinna utomhus i Ystad – dömd till flera år i fängelse

Ystad Artikeln publicerades
Ystads tingsrätt
Ystads tingsrätt

En man i 30-årsåldern har av Ystads tingsrätt dömts för våldtäkt mot en kvinna utomhus i Ystad. Påföljden blir två år och tre månaders fängelse. Mannen ska dessutom betala nästan 160 000 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinnan.

Mannen och kvinnan hade tidigare haft en relation i ett par år, men båda var överens om att förhållandet var avslutat. Natten mot söndagen den 7 oktober i år kontaktade mannen ändå kvinnan, som var avvisande.

Efter flera kontakter bestämde hon sig mycket motvilligt för att trots allt träffa honom utomhus i Ystad för att få honom att sluta. Då tryckte mannen upp kvinnan mot en mur och greppade om hennes hals. Han tvingade henne att genom både våld och hot att ha sex med honom. Mannen filmade också övergreppet med sin telefon och hotade att sprida bilderna.

Mannen har en annan uppfattning av vad som hände. Han medgav att de haft sex, men hävdade att det varit ömsesidigt och frivillig. Enligt rätten finns det dock inget som talar för att kvinnans anklagelser mot honom är falska.

Kvinnans egen berättelse, flera vittnen som pratat med henne efter övergreppet och bilderna från mannens mobiltelefon stöder åtalet enligt rätten. I domen skriver rätten att det är ställt ”bortom rimligt tvivel” att mannen våldtog kvinnan.

Därför döms han för våldtäkt. Minimistraffet för våldtäkt är två år. Tingsrätten pekar på det våld och de hot mannen utsatte kvinnan för och fastställer påföljden till fängelse i två år och tre månader.

Han ska dessutom betala 156 149 kronor i skadestånd till kvinnan. 125 00 kronor är för kränkningen.

Mannen ska sitta kvar i häktet fram tills han börjar avtjäna fängelsestraffet.