Annons

Martin Tunström: Moln över Sälenfjällen

Stora säkerhetspolitiska frågor undveks under Folk och försvars konferens i Sälen.
Publicerad 15 januari 2019
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén på Folk och Försvars Rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén på Folk och Försvars Rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Gästkrönika

När Sverige har en övergångsregering och när de politiska slalomturerna äger rum i Stockholm och inte i Sälen kan konflikterna tyckas vara långt borta från Folk- och försvars rikskonferens.

Annons

Till skillnad från tidigare år var ett närmast stående inslag borta. Överbefälhavaren - oavsett vem som haft ämbetet - brukar tala om hur politiska ambitioner och finanser inte går i hop. När Michael Bydén lade ut orden i år var anslaget annorlunda. M/KD-budgeten höjde anslagen betydligt och även om brigadmålet inte nås och om stora investeringar väntar i marinen var de mörka molnen i överbefälhavarens tal lika få som under förmiddagen i Sälen.

Men fjällvädret kan snabbt skifta från sol och vindstilla till moln och storm som alla skidåkare vet.

Så också i Sälen - även bildligt talat.

På tisdagen kom gråvädret och det lätta snöfallet. Men också förutsägelser om ställningstaganden som också bordlagts för att inte hamna i konferensens fokus.

Utredningen om konsekvenserna av ett svenskt undertecknande av FN:s kärnvapenförbud skulle ha presenterats efter valet - i syfte att undvika en debatt om Nato i valrörelsen. Det har redan varnats att ett svenskt grönt ljus till konventionen kan leda till att försvarspolitiska samarbeten med USA och Nato äventyras.

Utredningen blev förlängd och ska nu presenteras nästa vecka, efter den årliga stora konferensen där slutsatserna av utredningen hade varit ett självklart diskussionsämne.

Regeringen - om vi har någon nästa vecka - får således en svår start på säkerhetspolitikens område. Miljöpartiet är uttalat för förbudet och kring utrikesminister Margot Wallström är stödet starkt för FN-konventionen. I uppgörelsen med Centern och Liberalerna nämns inte frågan - och för övrigt inget alls om utrikespolitiken.

Justitieminister Morgan Johansson (S) talade på tisdagen om att resursförstärkningen till polisen ska fortsätta och att lagstiftningen ska skärpas när det gäller exempelvis datalagring och möjlighet för polisen att agera även när information är krypterad.

Avsnittet om trygghet och säkerhet är emellertid kort i överenskommelsen, för att inte säga obefintligt. En enda enskild punkt om att Sverige ska få fler poliser och ett annat avsnitt om att insatserna mot hedersbrott ska stärkas finns i dokumentet. Ambitionerna i det alliansförslag som Ulf Kristersson jobbade fram var betydligt högre - texten hade ett omfång på tre sidor.

I övrigt är det alltså oklart. Hur ställer sig regeringen till olika straffrabatter eller till strängare lagstiftning för att knäcka de kriminella gängen? Det finns inga svar i överenskommelsen.

Annons

Liberalerna och Centern använde aldrig förhandlingsmöjligheten inför regeringsbildningen att trycka Socialdemokraterna framför sig när det gäller säkerhetspolitik och kriminalpolitik.

Och frågan om kärnvapenförbudets eventuella konsekvenser för Sverige kommer som sagt upp när konferensen är avslutat och när regeringen sannolikt är bildad.

Martin Tunström är politisk chefredaktör på Barometern (M)

Annons
Annons
Annons
Annons