Annons

Medborgarförslag bar inte frukt

Kommunen gör ingen satsning nu på att anlägga lundar med fruktträd och buskar på öppna ytor i Ystad, men ska titta på möjligheten i framtiden. Det blev beslutet när samhällsbyggnadsnämnden behandlade ett medborgarförslag om fruktlundar.
Ystad • Publicerad 18 november 2018

Maj Persson som lämnat in förslaget var själv med vid mötet, men det hjälpte inte. Hennes förslag bar inte frukt.

Nämnden tycker att fruktlundar med träd och buskar kan vara ett positivt inslag i stadsmiljön. Fruktlundar är också en bättre livsmiljö för pollinatörer, som hjälper till att befrukta växter skriver nämnden i beslutet.

Annons

Samtidigt säger nämnden att fruktträd kräver mer skötsel än andra träd. Nämnden säger även att frukt som faller ner måste tas om hand för att inte skapa en otrevlig miljö.Något Maj Persson tycker är att missförstår hennes förslag.

– Hela min idé är att frukten inte ska ligga. Den ska ätas upp. Man ska se till att skolor och allmänheten kommer och plockar, säger Maj Persson.

– Jag tycker att det är synd att man inte vågar se möjligheten i stället för problemen.

Hon lämnade in förslaget i maj och pekade då på möjligheten att få statsbidrag, men den möjligheten försvann i slutet av september.

– Jag trodde att det skulle gå snabbare, säger hon.

Samhällsbyggnadsnämnden pekar i beslutet att när ett rekreations- och grönstrukturprogram arbetas fram ska en strategi för gröna miljöer att behandlas.

– Där lovar politikerna att önskan om fruktlundar ska tas upp.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons