Förstörda flyktingboendet: Migrationsverket vägrar betala all skadegörelse – ”ett skambud”

Ystad Artikeln publicerades
Ystad spa och konferenshotell var ett av två flyktingboende Casariva drev i Ystad på uppdrag av Migrationsverket.
Ystad spa och konferenshotell var ett av två flyktingboende Casariva drev i Ystad på uppdrag av Migrationsverket.

Casariva välkomstboende krävde drygt 4,6 miljoner kronor i ersättning för skadegörelse på två flyktingboenden i Ystad.

Migrationsverket erbjöd företaget knappt tiondelen av det i sitt slutbud.

– De kom med ett skambud, säger Göran Åkerman, ansvarig på Casariva.

Flera andra liknande krav från andra företag ligger i olika tingsrätter i landet. Handläggningen har inte kommit så långt. Migrationsverket säger att de flesta inte ens kommit till muntliga förberedelser.

Casariva följer processerna. Företaget säger sig varken har kraft eller pengar för att på egen hand driva en rättslig process mot det statliga verket.

– Vi avvaktar och ser, säger Göran Åkerman.

Casariva drev två boenden för ayslsökande i Ystad. Från september 2015 hyrde företaget Beach house i Sandskogen och några månader senare även Ystad spa och konferenshotell på regementsområdet för att ta emot flyktingar på uppdrag av Migrationsverket.

I februari förra året stängde båda anläggningarna. Behovet av boenden hade minskat när flyktingarna blivit färre.

Läs mer: Alla flyktingboende i Ystad läggs ner

Slutbesiktningen på anläggningarna visade på omfattande slitage. Ystad spa och konferenshotell hade på 16 månader förvandlats från ett trestjärnigt hotell till ett renoveringsobjekt.

Bed and breakfast-anläggningen Beach house var också i behov av renoveringsarbete, men i mindre omfattning.

Göran Åkerman visade runt på det tidigare spahotellet för ett drygt år sedan. Han var kritisk mot Migrationsverket: ”De vill inte stå för den vandalisering som skett.”
Foto: Mark Hanlon
Göran Åkerman visade runt på det tidigare spahotellet för ett drygt år sedan. Han var kritisk mot Migrationsverket: ”De vill inte stå för den vandalisering som skett.”

Casariva hävdade att Migrationsverket som uppdragsgivare skulle betala slitaget och skickade räkningarna dit. För Ystad spa och konferenshotell handlar det om nästan 3,9 miljoner kronor, för Beach house om drygt 770 000 kronor.

”Det blev ingen bra affär för oss,”.

Migrationsverket har hittills accepterat 275 000 för Ystad spa och konferenshotell och 92 000 för Beach house. Summor det fanns underlag för enligt verket, som efterlyst dokumentation för resten.

– Migrationsverket har begärt in kompletterande underlag för att kunna göra en vidare bedömning, men leverantören har inte inkommit med de begärda handlingarna trots påminnelse, säger Michelle Bornestad, presskomunikatör på Migrationsverket i ett mejl till Ystads Allehanda.

För Migrationsverket är frågan avslutad utan att parterna kommit överens. Bollen ligger hos Casariva. Företaget har möjlighet att lämna in underlaget, driva tvisten vidare och få en rättslig prövning eller godta Migrationsverkets bud.

– Det blev ingen bra affär för oss, säger Göran Åkerman.

– Jag kommer aldrig att göra något liknande igen.

Ystad spa och konferenshotell har sedan sålts för 10,8 miljoner kronor. Den nya ägaren Sune Fyrner ska nu byggas om till lägenheter. Beach house drivs åter som turistboende av ägarna.