Annons

Mineraljakten: Beslut väntas om alla överklagandena

De flesta av de hundratals överklagandena av Scandivanadiums undersökningstillstånd i sydöstra Skåne har nu fått avslag. Och förvaltningsrätten i Luleå räknar med att skicka ut besluten om de sista två återstående områdena, Gislövshammar och Järrestad i Simrishamns kommun, under onsdagen.
Ystad • Publicerad 6 mars 2019
De gröna områdena är områden med undersökningstillstånd. Ett litet område söder om Sankt Olof är dock inte Scandivanadiums vanadin-tillstånd, utan ett tillstånd för företaget Svenska Sandprodukter att leta bland annat zirkon, som YA berättat om för några år sen.
De gröna områdena är områden med undersökningstillstånd. Ett litet område söder om Sankt Olof är dock inte Scandivanadiums vanadin-tillstånd, utan ett tillstånd för företaget Svenska Sandprodukter att leta bland annat zirkon, som YA berättat om för några år sen.Foto: Skärmavbildning från SGU/Bergsstatens kartvisarfunktion.

Även i Tosterupsområdet, som sträcker sig in i Ystads kommun, blir det avslag för alla överklaganden av Scandivanadium Ltd:s undersökningstillstånd för att leta vanadin.

I tisdags fick Tomelilla kommun besked från förvaltningsrätten i Luleå om att drygt hundra överklaganden av undersökningstillstånd i områdena Fågeltofta 1 och 2, Andrarum 1 och Killeröd 1 avslås eller avvisas.

Annons

Därefter har domstolen i Luleå, som hanterar överklaganden av Bergsstatens beslut, skickat ut de expedierade domarna för nästan alla de aktuella områdena.

Tosterup 1 som omfattar trakterna kring Bollerup, spänner över både Tomelilla och Ystads kommuner, och där har totalt 35 klaganden har kommit in med överklagande av beslutet om undersökningstillstånd. Bland de överklagande finns både stora markägare som Bollerups lantbruksinstitut och Tosterups ägare, lantbrukare, och boende och fritidshusägare, samt även Tomelilla kommun.

Det handlar också om Flagabro 1 och Hammenhög 1 som omfattar mark i både Simrishamns och Tomelilla kommuner, samt Virrestad 1 i Simrishamns kommun.

”Det kan ju ge folk en känsla av att ”inget av det vi säger respekteras”””

Även för det undersökningstillstånd som ligger utanför kärnområdet på Österlen, Hörby 1 i Hörby kommun, kom en dom som liksom i alla de andra fallen innebär att alla överklaganden avslås, eller i något fall avvisas då de som överklagat inte anses ha haft talesrätt.

För två av undersökningstillstånden, Järrestad 1 och det lilla Gislövshammar vid kusten, båda i Simrishamns kommun, hade domarna från Luleås förvaltningsrätt ännu inte expedierats vid lunchtid på onsdagen. Men enligt uppgift från förvaltningsrätten i Luleå väntas även de besluten bli klara senare under onsdagen.

Anita Ullmann, ordförande i föreningen VetoNu på Österlen.
Anita Ullmann, ordförande i föreningen VetoNu på Österlen.Foto: Johan Bentzel

Anita Ullmann, ordförande i nätverket VetoNu, är själv en av de överklagande – och kommenterar till YA att beslutet var högst väntat.

– Det var inte oväntat, och är i linje med det vi sett hela tiden – att lagstiftningen inte tar några hänsyn till de olika argument som tas upp i överklagandena. Och det visar ju ännu en gång på behovet av att ändra minerallagen.

Att hundratals överklaganden nu avslagits, tror Anita Ullmann kan göra de som överklagat, och andra som är skeptiska till planerna på letande och eventuell utvinning av mineral i Sydöstskåne, ännu mer uppretade:

– Det kan ju ge folk en känsla av att ”inget av det vi säger respekteras”.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons