Annons

Moderaterna stoppade budgetbeslut – 250 miljoner från EU försvinner: ”Tycker det är rimligt”

EU-bidraget på 250 miljoner kronor till hamnutbyggnaden försvinner efter fullmäktiges beslut att återremittera budgeten. Moderaterna hade redan räknat bort pengarna i sitt förslag till budget.
– Vi kan inte räkna med de pengarna när vi skjuter på det i två år, säger oppositionsrådet Kristina Bendz (M).
Ystad • Publicerad 15 november 2018 • Uppdaterad 16 november 2018
Kristina Bendz (M)
Kristina Bendz (M)Foto: Malin Palm

Moderaterna valde att stötta Sverigedemokraternas krav på att inte fatta något beslut om kommunens budget på torsdagen. Liberalerna och Kristdemokraterna valde samma linje och därmed blev det en återremiss av budgeten.

– Jag tycker att är rimligt att vi först vet vilken konstellation som ska styra och sedan tar budgeten. Det kunde kunde ju blivit så att vår budget fick majoritet och sedan blir Kent Mårtensson kommunalråd, eller tvärtom, säger Kristina Bendz.

Annons

– Det här är en helt ny situation för kommunfullmäktige.

Hon är medveten om att det ändå kan bli så att det kommunalråd som väljs vid fullmäktige den 6 december får regera på någon annans budget, som klubbas vid ett senare möte.

– Jag tycker att det känns mer rätt att först välja styre och sedan ta budgeten, säger Kristina Bendz.

Det var också enda skälet till att Moderaterna sa ja till återremiss. Det budgetförslag partiet hade lagt tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna ligger fast, även om alla har möjlighet att ändra sina förslag genom återremissen.

– Vi kommer att gå fram med samma budget, säger Kristina Bendz.

Om den borgerliga treklövern gör en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna har den grupperingen 25 mandat i fullmäktige och får majoritet i nämnder och styrelser. Annars blir det en majoritet med S, C och MP, om de samverkar med V vid valen.

Har ni planer på valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna?

– Det får vi diskutera, säger Kristina Bendz.

Den borgerliga treklövern hade skjutit fram investeringen för att flytta ut hamnen i sitt budgetförslag i två år. De räknar också med att det då blir dyrare eftersom EU-bidraget måste räknas bort.

– Det är en affärsdrivande verksamhet. Treklövern är emot att låna upp ytterligare 750 miljoner kronor innan vi undersökt om det finns externa investerare som är beredda att gå in, sa Kristina Bendz i debatten.

Annons

I treklöverns budgetförslag ligger 950 miljoner kronor till hamnutbyggnaden under 2021 och 2022.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons