Annons
Kultur

Nils-Eric Sandberg: ”Fascism och socialism – ingen större skillnad”

Skribenten Nils-Eric Sandberg svarar idag på Jimmy Vulovic krönika om nazism och marxism, som i sin tur var en replik på Sandbergs debattartikel om likheterna mellan fascism och marxism.
Debatt • Publicerad 6 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Staty av Lenin utanför Lenin Hut Museum i närheten av St Petersburg, Ryssland.
Staty av Lenin utanför Lenin Hut Museum i närheten av St Petersburg, Ryssland.Foto: Dmitri Lovetsky

Har nazism, fascism och socialism något gemensamt? Jag påpekade detta i en krönika i Kristianstadsbladet 22/7. Jimmy Vulovic replikerar 3/8: ”Det verkar vara populärt att högerifrån sätta likhetstecken mellan fascism, nazism och marxism/socialism. Det är som om allt ont bara måste kommit från vänstern.”

Jag ska inte upprepa mina argument och mina referenser – som Vulovic tydligen inte känner till. Här bara några preciseringar.

Annons

Fascismen bygger på den marxistiske filosofen Sorels bok. Tingsten och Hayek, bland annat, har många exempel. Den engelska statsvetaren Alan Ryan skriver i sin bok ”On Politics” att ”fascismen var en amalgam av idéer från Hegel (marxismens filosof), Marx, Nietzsche, och Sorel”.

Den engelska historikern A J P Taylor skriver i en av sina böcker om andra världskriget att Hitler förde en socialistisk politik i den meningen att han finansierade sina rustningar och sociala program med en enorm offentlig upplåning. Samma fakta får man från IMF:s internationella statistik.

Den som skrivit standardverket om Hitler, den engelska historikern Alan Bullock, ”Hitler – a Study in Tyranny”, betonar att för Hitler var makten det helt avgörande, inräknat makten över företagen. På vilket sätt skiljer detta honom från Stalin, eller Mao Tse-Tung?

Vulovic antyder att Lenin nog inte var leninist. Ett riskabelt påstående. I ett tal 1919 till ordförandena i Sovjetråden sa Lenin: ”Vi måste gå fram med största möjliga hårdhet. Det är bättre att hundra oskyldiga skjuts än att en skyldig kommer undan.”

Lenin byggde upp den sovjetiska diktaturen, återinförde livegenskapen, startade den hemliga polisen, Tjekan (som sedan bytte namn till GPU, NKVD, MVD, KGB). Han mördade drygt 4 miljoner människor. Något att applådera?

Så rösträtten. Allmän rösträtt för män infördes av högerregeringen Lindman 1907. Allmän rösträtt för kvinnor infördes av liberala regeringen Edén, med stöd av socialdemokratin. Men diskussionen om rösträttsreformen handlade mest om valsättet. Vänstern ville ha majoritetsval, vilket innebär att den som vinner i en valkrets får alla rösterna. Detta hade gett socialdemokratin en enorm majoritet i riksdagen, även om partiet bara fått en minoritet av rösterna.

England och delvis USA har majoritetsval. Labour under Tony Blair fick 44 procent av rösterna och därmed 90 procent av platserna i underhuset. Donald Trump fick 3 miljoner färre röster än Hillary Clinton men blev vald.

Vulovic talar om mej som ”... från högerifrån”. Samma etikett fick jag av de två socialdemokratiska politiker som kritiserade mej i Ystads Allehanda på ett sätt som går över gränsen till ärekränkning. Men jag är ingen högerman. Jag är inte medlem i något politiskt parti, har aldrig varit - det är en följd av de regler Herbert Tingsten införde på Dagens Nyheter, min gamla tidning. Jag har liberala värderingar och anser att människor ska få leva och bo som de vill. Detta har skaffat mig många fiender, särskilt bland socialdemokratiska bostadspolitiker.

Nils-Eric Sandberg.
Nils-Eric Sandberg.
Fakta

Om skribenten

Nils-Eric Sandberg är frilansade skribent och debattör, och medverkar regelbundet på Kristianstadsbladets ledarsida.

Nils-Eric Sandberg
Annons
Annons
Annons
Annons