Annons
Kultur

Novembermöte visar på nya möjligheter

”November har trettioen dagar” är en stark berättelse om ensamhet och kärlek med två män i fokus. Kulturredaktören Sune Johannesson har läst Hagestadsbon Magnus Cadiers romandebut.
Ny bok • Publicerad 8 maj 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Magnus Cadier är bibliotekare i Skurup. Nu kommer hans debutbok, ”November har trettioen dagar”. Boksläppet sker under onsdagskvällen, den 8 maj, på Siriusvillan i Skurup. På fredag gästar han litteraturfestivalen i Karlskrona, Bok och Hav.
Magnus Cadier är bibliotekare i Skurup. Nu kommer hans debutbok, ”November har trettioen dagar”. Boksläppet sker under onsdagskvällen, den 8 maj, på Siriusvillan i Skurup. På fredag gästar han litteraturfestivalen i Karlskrona, Bok och Hav.Foto: Katarina Melvinger

Två män råkar bli grannar i Stockholm under en månad, under november, denna vädermässigt ostabila tid.

Daniel tar ledigt en månad från sitt biblioteksjobb i den mindre hemstaden för att fotografera. Målet är att få fram material till en kommande utställning. Men han finner inte rätt fokus, de rätta motiven och vinklarna infinner sig inte.

Annons

Det ger också en bra bild över hans tillvaro, sökandes efter en trygg skärpa och miljö att leva i. Men utflykten till huvudstaden blir till en början mest en välbehövlig utandning för hans del, en vandring i såväl de yttre, som inre landskapen.

I Stockholm har han fått låna en väns lägenhet och som granne får han en yngre man, Nicholas. Om Daniel är avvisande för att i ensamhet kunna ägna sig åt sitt fotoprojekt, är Nicholas desto mer utåtriktad och kontaktsökande.

Magnus Cadier, bosatt i Hagestad och själv bibliotekarie i Skurup. "November har trettioen dagar” är hans debutbok och den är en stark skildring över dessa två mäns vägar, vägval, möten, kollisioner och förluster. Och trots att de är väldigt olika delar de en gemensam grund i sin sökande ensamhet med en stark längtan efter både närhet och att få odla sin egen trädgård.

Upplägget är lika enkelt som fantastiskt, att låta var dag forma ett kapitel. Det gör att samtidigt som månaden stadigt blir en dag äldre växer berättelsen i styrka och komplexitet. Daniels resa får inte den tydliga riktning som var hans plan, och Nicholas yttre ges efterhand ett inre innehåll som rymmer olika nivåer och hemligheter.

Jag finner inledningsvis Cadiers språk alltför detaljerat. Tillstånd och händelser förstärks ofta med ett eller några ord i onödan. Det gör att själva berättandet fastnar under min läsning. Jag anar tidigt en ut- och inveckling, men det dröjer innan det steget tas. När så väl sker, ja då lyfter också hela berättelsen. Allt blir rikare.

Magnus Cadier.
Magnus Cadier.Foto: Katarina Melvinger

De två huvudpersonerna bär båda på ett mörker, inget av det blir dock särskilt uttalat. Snarare fungerar detta mörker som ett effektfullt oroande muller genom hela historien.

Efter läsningen känner jag att historien bär en stämning och ett allvar som kommer att dröja kvar i mig. Men framförallt är det som en bok om kärlek som ”November har trettioen dagar” lever i mig. Den kärlek vi har och den vi inte har men längtar efter.

Roman

Magnus Cadier

”November har trettioen dagar”

(Thorén & Lindskog)

Sune JohannessonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons