Annons

Nu är vildsvinen inne i byn: ”Rädd de ska ge sig på barnen”

För två månader sedan bökade vildsvin upp gräsmattor vid äldreboendet på Vigavägen. Nu har grisarna avancerat, och oroliga bybor har noterat deras närvaro i hela Köpingebro.
– De blir mer och mer orädda. Man tänker, vad är nästa steg? säger Ann-Helén Hallin.
Köpingebro • Publicerad 9 januari 2019 • Uppdaterad 10 januari 2019
Ann-Helén Hallin inspekterar det som verkar vara ett nattligt verk av ett svin.
Ann-Helén Hallin inspekterar det som verkar vara ett nattligt verk av ett svin.Foto: Sprisse Nilsson

Vi står i en trädgård på Skogsvägen i centrala Köpingebro. Framför oss finns beviset för att vildsvin nu vandrar på Köpingebros gator och i trädgårdarna om nätterna. Flera meterbreda, djupa kratrar vanställer gräsmattan.

Och det ser likadant ut hos många andra bybor.

Annons

– Det ser ut så här hemma hos mig också, säger Jerker Hallin och visar upp en mobilbild.

I gruppen Köpingebros anslagstavla på Facebook börjar inläggen bli många på temat. Någon kallar situationen ”urartad” och menar att det bara är en tidsfråga innan någon människa skadas eller till och med mister livet.

– Du ser hur det ser ut i trädgårdarna. Är det en sugga med kultingar och de känner sig trängda... Jag har inte barn själv, men tänk dig om en fyraåring skulle stöta på ett vildsvin, säger Thomas Svensson, och Jerker Hallin fyller i:

– Tänk om de skulle gå in på Parkens förskola, det är ju mörkt när barnen kommer på morgonen. Man är rädd att de ska ge sig på dem. Usch, hemska tanke!

Ann-Helén Hallin, Jerker Hallin och Thomas Svensson är tre av många oroliga bybor.
Ann-Helén Hallin, Jerker Hallin och Thomas Svensson är tre av många oroliga bybor.Foto: Sprisse Nilsson

Byalaget har kontaktat kommunen ett flertal gånger och jägare har varit på plats. Just de nätter och morgnar jägare varit i Köpingebro har grisarna varit någon annanstans. Jägarna menar att det inte finns så mycket mer att göra, mer än att sätta upp elstaket.

– Elstaket? Vi bor väl 1 500 människor här? I kanske 700 hus? Ska vi hägna in hela Köpingebro? Jag har inte kompetensen på det här området, det har jägarna. De och kommunen måste fixa det här. Eller ska vi vänta tills vildsvinen tar sig ända in till Ystad innan det händer något? frågar sig Thomas Svensson.

Ann-Helén Hallin är glad över att kommunjägaren i alla fall försökt göra något åt problemet, men hon vill att mer görs.

– Man får väl driva ut dem eller nåt. Det är ju inget som pekar på att det här kommer bli bättre. Vildsvinen verkar bli mer och mer orädda och man undrar vad som är nästa steg? Gräsmattor är ju bara gräsmattor och det är inte det som folk här är oroliga för egentligen. Det är att vildsvinen ska ge sig på människor en dag.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons