Ny butik i konkurs: ”Redo att lämna branschen”

Ystad Artikeln publicerades
En vanlig syn på gågatan numera. Klädesbutiker har svårt att hålla jämn takt med internethandeln.
Foto: Andrea Huberyc
En vanlig syn på gågatan numera. Klädesbutiker har svårt att hålla jämn takt med internethandeln.

Familjen har drivit butik i tre generationer men har nu ansökt om konkurs. Butiken är en av flera klädbutiker som har det tufft med konkurrensen från internethandeln.

Lappar som annonserar om konkursen hänger på skyltfönstret framför de nakna skyltdockorna. På gatan utanför står Ystadsbon Reino Nyberg och läser vad som står.

– Det är allt för mycket sådant här nu, det är tråkigt, säger han.

Den här gången handlar det om Modebutiken som har lagt ner. Den tionde december kom det in en konkursansökan från butiksägaren Johan Svärd in till Ystads tingsrätt. Utöver honom själv har tre anställda sagts upp av konkursförvaltaren.

– Jag känner mig redo att lämna branschen nu, jag har fast anställning som sjuksköterska så det är inte med sorg jag lämnar. Men visst känns det tråkigt att blev ett så trist slut på det, säger han.

Johan Svärd framför de butiker han nu har lämnat bakom sig. Arkivbild.
Johan Svärd framför de butiker han nu har lämnat bakom sig. Arkivbild.

Han och hans familj drev under tre generationer butiksverksamhet på gågatan. Först i form av JC och senare även Brothers and Sisters. I nästan 20 år har Johan Svärd drivit butikerna men de senaste åren har verksamheterna blivit mindre.

2015 släppte han JC tillbaka till centralorganisationen och i mars 2017 släppte han även Brothers för att satsa på Modebutiken istället. Beslutet om att nu lämna butikslivet har vuxit fram och Johan Svärd vittnar om att det på senaste tid har varit svårt att gå runt.

– Det har varit väldigt tufft ekonomiskt. Det är jättetråkigt naturligtvis att butiker tvingas lägga ner. Jag älskar min stad och hoppas att det kan komma in några nya företag så att stadskärnan överlever.