Annons

SD kan snuva Kent Mårtensson på makten – lottning kan avgöra

Centerpartiet får genom samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet majoritet i sex nämnder i Ystads kommun. I kommunstyrelsen avgör lotten då om det blir majoritet. Det förutsätter stöd även från Vänsterpartiet.
Om C stått kvar vid överenskommelsen med M, L och KD hade det styret hamnat i minoritet i samtliga nämnder och styrelser.
Ystad • Publicerad 23 oktober 2018
Eva Bramsvik Håkansson (C) och Kent Mårtensson (S) siktar på att fortsätta styra Ystads kommun. de har kommit överens med Miljöpartiet. Om de även får stöd av Vänsterpartiet blir det majoritet i alla nämnder och styrelser utom i kommunstyrelsen där lotten kan avgöra.
Eva Bramsvik Håkansson (C) och Kent Mårtensson (S) siktar på att fortsätta styra Ystads kommun. de har kommit överens med Miljöpartiet. Om de även får stöd av Vänsterpartiet blir det majoritet i alla nämnder och styrelser utom i kommunstyrelsen där lotten kan avgöra.Foto: Mark Hanlon

När nämnder och styrelser ska väljas kan partierna göra upp om fördelningen av platserna på förhand och sedan rösta fram ett gemensamt förslag i ett majoritetsval. Då sneglar partierna oftast på hur fördelningen blir om det varit proportionella val.

Men majoritetsval där partierna inte är överens kan leda till att en majoritet kan köra över en minoritet och i princip ta alla platser. Därför finns möjligheten att begära proportionella val om det inte går att komma överens som ett skydd. Då fördelas platserna i nämnder och styrelser efter hur många mandat ett parti, eller en valkartell med flera partier, har i fullmäktige

Annons

Om S, C, MP och V går samman i en valkartell får det blocket majoritet i sex nämnder. Det är samhällsbyggnadsnämnden, barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, gymnasienämnden, kulturnämnden och myndighetsnämnden.

I kommunstyrelsen med 15 ledamöter blir det ovisst. Proportionella val här innebär att det blir lottning om den sista platsen mellan S-blocket och SD.

Detta förutsätter att partierna i fullmäktige formerar sig i tre block. Ett med S, C, MP och V med 24 mandat. Ett med M, L och KD som har 16 platser. SD står sedan ensamt med nio platser.

Men S, C och MP behöver Vänsterpartiet. Utan V har de tre partierna 22 mandat. Då får de tre allianspartierna och SD tillsammans fler platser i alla nämnder och styrelser utom de två minsta – kulturnämnden och myndighetsnämnden – som har sju ledamöter.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons