Annons
Kultur

Oro för läckor från Nobelpriskommittén

Den nya Nobelpriskommittén möts av kritik. Hur ska Svenska Akademien undvika läckor när de fem externa ledamöterna bara sitter i två år? Det där är ett stort problem, medger Akademiens ständiga sekreterare Anders Olsson.
Akademien • Publicerad 11 mars 2019
Anders Olsson är medveten om sekretessriskerna – men menar att Akademien får leva med dem. "Vi kan inte göra på något annat sätt", säger han. Arkivbild.
Anders Olsson är medveten om sekretessriskerna – men menar att Akademien får leva med dem. "Vi kan inte göra på något annat sätt", säger han. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Författaren Elise Karlsson, en av de 18 kvinnor som vittnade mot den så kallade kulturprofilen i Dagens Nyheters reportage, väckte säkerhetsfrågan offentligt på tisdagen.

Hon beskriver lösningen med den externa Nobelpriskommittén som "ogenomtänkt och problematisk", särskilt som Svenska Akademien redan tidigare har drabbats av läckor.

"Är väldigt oklart"

Annons

- Det är väldigt oklart hur de kommer att hantera att personerna i kommittén har tillgång till namnlistor även efter att de slutat. Även då kommer de ju att veta vilka som är nominerade sedan tidigare och en av dem är fortfarande förlagsanställd, säger hon till TT.

De externa ledamöterna är litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, författaren Gun-Britt Sundström samt kritikern och förlagsredaktören Henrik Petersen. Det är den sistnämnde som Elise Karlsson syftar på, Petersen har frilansat som redaktör på Modernista, men har inga uppdrag för förlaget under perioden då han sitter i Nobelpriskommittén.

"Problem kring sekretess"

Ständige sekreteraren Anders Olsson är medveten om riskerna, men menar att det är något Akademien får leva med.

- Det där är ett stort problem kring sekretess. Det får man bara lita på. Det är ett förtroende som man har när man går in i sådant här – och vi kan inte göra på något annat sätt. Det är samma sak med dem som nu har lämnat Akademien att de vet väldigt mycket som inte ska komma ut, helt enkelt, säger han.

TT: Men kan man lita på att människor håller tyst resten av livet, när de bara är kontrakterade för ett par år?

- Vi måste lita på det. Annars skulle inte vårt arbete fungera, helt enkelt. Det är det enkla svaret.

"Handlar om integritet"

TT: En synpunkt är också att en av de här personerna i kommittén har kopplingar till ett bokförlag. Är det en extra problematisk fråga?

- Jag vet inte om det ska vara det. Det handlar väldigt mycket om integritet. Jag tror inte att det ska behöva vara det, men vi får ta upp alla tänkbara problem, svarar Anders Olsson.

TT
Sara Ullberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons