Annons

Padelhallen väcker starka känslor hos Ystadsborna: ”Fruktansvärt!”

Byggnaden bredvid Ystad arena som ska inrymma padellhall och gym har fått sitt skelett rest mot skyn.
Många, och i synnerhet padelspelarna, applåderar byggets framfart. Men alla Ystadsbor är inte lika nöjda.
Ystad • Publicerad 28 mars 2019
Sven-Åke Magnusson, Gunilla Magnusson och Agneta Eriksson gillar inte att den nya padel- och gymbyggnaden kommer att skymma Ystad arena.
Sven-Åke Magnusson, Gunilla Magnusson och Agneta Eriksson gillar inte att den nya padel- och gymbyggnaden kommer att skymma Ystad arena.Foto: Peter Lindgren

– Det är fruktansvärt! Jag förstår inte hur byggnadsnämnden kan ha godkänt det här, säger Gunilla Magnusson och tittar mot skelettet vars högsta höjd, mitt på det välvda taket, når avsevärt högre än Ystad arena.

– Vi har länge tänkt på den här ytan och hoppats att man skulle bygga någonting fint här. Men det här... det är skandal, säger Gunilla Magnusson, och får medhåll av Sven-Åke Magnusson.

Annons

– Det är framför allt höjden som är problemet. Det är fruktansvärt, säger han.

Padelhallen byggs som bekant på den omtalade tomten öster om arenan, den som i folkmun länge kallades för ”skamfläcken”. 2017 förvärvade bolaget I & B Invest fastigheten, med ambitionen att bygga något som utseendemässigt kunde komplettera arenan och badhuset.

– Jag förstår inte hur man kan göra en så snygg och påkostad arena med en så fin fasad, och sen bygga någonting mitt i vägen, säger Agneta Eriksson och påpekar:

– Kommer man gående norrifrån ser man ju knappt arenan, man ser inte skylten där det står Ystad arena i alla fall, säger hon.

Gunilla Magnusson menar att det är många som reagerat på liknande sätt i samband med att det nu blir tydligt hur padelhallen kommer att se ut; hur hög den kommer att bli och hur nära arenan den kommer att stå.

Arenaområdet är i förändring. En del är gjort, annat pågående och ytterligare annat är i planeringsstadiet.
Arenaområdet är i förändring. En del är gjort, annat pågående och ytterligare annat är i planeringsstadiet.Foto: Mark Nordvall Hanlon

– Jag har än så länge inte träffat någon som varit positiv till den här byggnaden. Och med tanke på hur det skrivs på Facebook är vi många som inte gillar det här, säger Gunilla Magnusson, som själv är bowlare och får finna sig i att bli ”granne” med nya byggnaden.

Hos en annan granne, Friskis & Svettis, är tongångarna positivare, även om man också här först reagerade på nybyggnationens omfång.

– Hög! Det var förstås känslan när man såg den första gången. Men det är å andra sidan inget annat att vänta. Padel kräver ju sin höjd. För vår del här borta tycker jag inte att det gör så mycket och i grunden är det positivt för vår verksamhet. Det är ju ännu ett alternativ till träning i Ystad och det slutar säkert med att vi själva också är där nere och spelar padel, säger Chatrine Walfridsson, verksamhetschef på Friskis & Svettis i Ystad.

Margareta Åkerberg och Chatrine Walfridsson är mer positiva till det som händer i arenaområdet.
Margareta Åkerberg och Chatrine Walfridsson är mer positiva till det som händer i arenaområdet.Foto: Peter Lindgren

Kollegan Margareta Åkerberg håller med.

– Den är hög men jag tycker inte att det är negativt. Det är nog mer en omställning för folk. Det här har varit ett område med bara låga byggnader, och nu blir det lite annorlunda, och lite högre, säger hon.

Annons

Chatrine Walfridsson fyller i:

– Jag tycker att det känns väldigt spännande med allt som händer i det här området. Att Enrax bygger ett flerbostadshus här bredvid oss och så den nya skolan (Källan). Det händer saker, säger hon.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons