Peter Lindgren: Förbjuda epa-traktorer? Det finns märkligare saker

Krönika Artikeln publicerades

Häromveckan voltade en epa-traktor (eller A-traktor) i Bollerup och sedan har debatten gått varm i YA. Ska man inte förbjuda skiten? Detta har man frågat sig.

Jag tycker att debatten är rimlig. Jag menar, for crying out loud, varför skulle man få köra epa-traktor om man inte ens får kasta dvärgar längre?

Det som för en på jorden besökande rymdvarelse skulle särskilja människan från djuren – vid sidan av omständigheten att människan är den enda varelsen som ackumulerar andra arters fekalier från gatan i små svarta påsar – är det att vi stiftar lagar. Utfärdar förbud. Det är så vi reglerar världen, så vi ser till att ordning upprätthålls och så den starke (företrädesvis staten) tuktar den svage (pöbeln).

Sverige har ofta varit synnerligen framgångsrikt inom gebitet. 1966 var vi till exempel först med att förbjuda barnaga. Bäst i världen är vi. Island gjorde det inte förrän 2003, Frankrike gör det just nu och Storbritannien, bloody violent bastards, tycker inte ens att ett förbud är värt att diskutera.

Jag har en god vän som är radikal. Han påstod en dag att det rent krasst inte existerar några lagar eller förbud. Han menade att man skulle kunna se det som att det är fritt fram att mörda. ”Man får bara räkna med tämligen vittgående konsekvenser”, sa han. ”Som att du kastas i fängelse eller dödas av någon annan”. Det är ett nihilistiskt perspektiv som utgår från att det inte finns någon moral i världen. Om Gud inte existerar är allt tillåtet. ”Bröderna Karamazov” av Dostojevski är ett gott verk för vidare studier.

Och för den motorvurmande tonåring som till äventyrs lockats in i den här krönikan via den förrädiska rubriken vill jag meddela att Karamazov, hur konstigt det än låter, inte är en gammal sovjetisk traktormodell.

Förbud och lagar är faktiskt bland det roligaste jag vet. Visste ni till exempel att det i den amerikanska delstaten Washington är strängeligen förbjudet att fånga fisk med lasso? Att det i Kalifornien är förbjudet att äta en groda som deltagit i en grodhoppningstävling?  I alla fall om grodan dött under evenemanget. Ifall grodan skulle förolyckas under ett särskilt långt och tekniskt svårt hopp finns det lag på att den omedelbart måste förstöras. Kalifornien är helt uppenbart ett föredöme vad det gäller djurskydd. Detsamma måste sägas om Minnesota, där det är förbjudet att korsa statsgränsen med en anka på huvudet.

I flera amerikanska delstater är det förbjudet att bära en glasstrut i bakfickan. Georgia är något liberalare, då detta sätt att förvara och ambulera med din strut är tillåtet alla dagar utom söndagar. Rimligt ändå.

Fakta

Andra märkliga lagar

• I Thailand får du inte trampa på pengar. Detta eftersom sedlar bär motiv av den thailändske kungen och det är förbjudet att trampa på bilder av honom. Ifall du är nihilist kan du förstås göra det, men du får räkna med konsekvensen att sitta i fängelse mellan 3 och 14 år.

• I Ohio får du inte berusa en fisk.

• I staten New York får du inte bära filttofflor. Jo, det är klart att du får. Är du dum eller! Men inte efter klockan 22.

Fler konstiga amerikanska lagar: http://www.dumblaws.com/laws/united-states

Visa mer...

I Alabama är det förbjudet att bära lösmustasch i kyrkan, eftersom detta kan locka till skratt. Däremot finns det här inget förbud mot att recitera valfritt material ur komikern Peter Magnussons humorskatt. Vad det betyder kan vi bara spekulera i.

”...borde stå kortvuxna fritt att försörja sig bäst de vill”

I Storbritannien är det sedan 1800-talet förbjudet att upptäckas berusad på ett serveringsställe, mycket äldre är lagen som säger att alla strandade valar (och störar) måste erbjudas drottningen. Jag hittar ingen statistik på hur många valar Elizabeth II av artighet tvingats omhänderta. Mitt favoritförbud från de brittiska öarna är nog ändå det som säger att parlamentsledamöter under inga omständigheter får bära kroppsskydd i parlamentet.

I Florida är det sedan 1989 förbjudet att ägna sig åt dvärgkastning, eftersom det detta år omkom en människa under ett evenemang. Det framgår inte där jag läser om det var en kortvuxen eller normallång som dog. Ritch Workman är en lagstiftare från Florida som länge kämpade för att legalisera dvärgkastning igen. Han menade att dvärgkastning förvisso är en motbjudande aktivitet, men att det borde stå kortvuxna fritt att försörja sig bäst de vill, och att det kanske dessutom finns de som finner nöje i luftturen. Det finns en del som talar för att Ritch Workman är en idiot.

Vad ska vi då säga om epa-traktorer? Ska vi förbjuda? Ah, jag vet inte jag. Visst blir man förbannad när man hamnar bakom en epa på en landsväg, men jag vet inte om ett nytt förbud är rätt väg att gå.

Tvärtom: bakom en epa-traktor kan det ju nästan hända att man blir sugen på att lätta på ett förbud – barnagaförbudet från 1966.

 

Fotnot: Det är inte förbjudet att säga ”dvärg”, men det kan uppfattas som både kränkande och stötande och man bör säga ”kortvuxen”. Eftersom det i lagtexten talas om ”dwarf-tossing” kände jag mig tvungen att frångå principen.