Polisen vill ha hjälp att lösa Ystadsmord från 2015

Ystad Artikeln publicerades
En bild från den femte februari 2015 när mordet upptäcktes.
Foto: Carl Johan Engvall
En bild från den femte februari 2015 när mordet upptäcktes.

I februari 2015 hittades en man död i sitt hem på Skottegatan i Ystad.

Nu vill polisens Kalla fall-grupp ha hjälp med att lösa det ouppklarade mordet.

Det var den femte februari 2015 klockan 13.11 som polisen fick larmet. Anhöriga hade hittat den 27-årige mannen död i sitt hem på Skottegatan. Ett misstänkt grovt våldsbrott hade inträffat.

Ett flertal polispatruller och ambulans larmades till platsen. Kvarteret runt flerfamiljshuset spärrades av.

Mannen hade utsatts för våld mot kroppen och hade skador som han inte hade kunnat tillfoga sig själv. Senaste livstecknet från honom var från kvällen innan han hittades avliden.

Dagen därpå bekräftade polisen att det rörde sig om ett mord.

Två kvinnor greps kort efter händelsen och anhölls misstänkta för delaktighet i mordet. Den ena var misstänkt för mordet, den andra för skyddande av brottsling. Ytterligare en man anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för mord (se faktaruta).

Ett halvår efter mordet släpptes de misstänkta ur häktet och förundersökningen las ner i brist på bevis.

Nu, snart fyra år efter händelsen, går polisens så kallade Kalla fall-grupp ut med en vädjan till allmänheten:

”Har du information eller tips om vad som kan ha hänt i samband med mordet i Ystad i februari 2015? Om du själv har gjort iakttagelser eller fått information på annat sätt, kontakta polisen”.

Fakta

Kalla fall

Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord eller dråp.

Fallet är ouppklarat eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen.

Preskriptionstiden för mord och dråp togs bort 2010. Tidigare var preskriptionstiden 25 år. Detta innebär att utredningar av mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 aldrig läggs ner.

Visa mer...

Den som sitter på uppgifter ombeds kontakta polisen på telefon 114 14. Be att få prata med Polisens kontaktcenter om kalla fall i polisregion Syd.

E-post: kalla.fall-region.syd@polisen

Fakta

Mordet 2015 – detta hände

5 februari 2015 Klockan 13.11 får polisen larm om ett misstänkt grovt våldsbrott på Skottegatan. Ett flertal polispatruller och ambulans larmades till platsen. Kvarteret runt flerfamiljshuset spärrades av.

6 februari Polisen bekräftar att det rör sig om ett mord och att offret är en 27-årig man.

7 februari Två kvinnor grips och anhålls misstänkta för delaktighet i mordet. Den ena misstänkt för mord, den andra för skyddande av brottsling. Ytterligare en man anhålls i sin frånvaro misstänkt för mord och efterlyses internationellt.

10 februari Kvinnan som misstänks för mordet häktas på sannolika skäl misstänkt för mord av Ystads tingsrätt. Hon nekar till anklagelserna.

11 februari Kvinnan som misstänks för skyddande av brottsling släpps, men är fortfarande misstänkt för inblandning.

27 mars Mannen som tidigare varit anhållen i sin frånvaro, häktas nu i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord

25 juni Den misstänkte mannen utlämnas från Tyskland och häktas av Ystads tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mordet.

19 augusti De två häktade släpps ur häktet, enligt åklagaren är de fortsatt misstänkta. Försvararna menar att det saknas bevis.

Förundersökningen läggs ner.

Visa mer...