Räddningstjänsten inför valborg: ”Följer brandrisken dag för dag”

Ystad Artikeln publicerades

På tisdag i nästa vecka är det dags att fira in våren vid ett majbål. På flera håll uppåt landet råder dock eldningsförbud. I sydöstra Skåne har räddningstjänsten ännu inte tagit något sådant beslut.

– Det ser faktiskt ut som att brandriskprognosen lättar i slutet av den här veckan, säger biträdande räddningschefen Lars-Gösta Andersson.

Valborgsfirande i Kåseholm, 2017.
Foto: Ulla Wiberg Fors
Valborgsfirande i Kåseholm, 2017.

Valborgsmässoafton och majbål hör ihop som julafton och klappar, men i år finns på många håll en oro för om det kommer att vara lämpligt eller att ges tillstånd för att tända eld.

– Det är klart att vi diskuterar det här och vi följer brandrisken dag för dag, säger Lars-Gösta Andersson på Sydöstra Skåne räddningstjänstförbund, Sörf.

Han konstaterar att det är extremt torrt i markerna, och att både länsstyrelsen och Räddningstjänsten Syd har gått ut och avrått från att grilla och elda.

– Det är bra att folk får upp ögonen för det här och uppmärksammar hur torrt det är. Samtidigt lättar SMHI:s på sin brandriskprognos kommande dagar, när vinden mojnar. I sydost ser det också ut att komma lite regn kring helgen och det hade varit väldigt välkommet.

Lars-Gösta Andersson, biträdande räddningschef på Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund, SÖRF
Foto: Fredrik Sjöstrand
Lars-Gösta Andersson, biträdande räddningschef på Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund, SÖRF

Något eldningsförbud har ännu inte blivit aktuellt i sydöstra Skåne.

– Vi har inte tagit ett sådant beslut och kan ännu inte säga hur det blir på valborg, men vi håller tummarna. Klart är att även om det kommer regn i helgen och det blir ok till att ha majbål så kommer de som är ansvariga att behöva vara extra försiktiga, säger Lars-Gösta Andersson.

Sydöstra Skåne räddningstjänstförbund uppdaterar fortlöpande både sin hemsida och sin Facebooksida med aktuella råd kring eldning.