Annons

Räddningstjänsten varnar för eldning i påsk: ”Tre gräsbränder på en timme”

Påsken kommer med all sannolikhet att bli en solig historia. Detta i kombination med torrhet i skog och mark gör att både Räddningstjänsten och SMHI varnar för brandrisker.
Så här ska du göra för att undvika att starta en brand.
Sydöst • Publicerad 19 april 2019

Anledningen till att brandrisken är så stor är den knappa nederbörden vi haft den senaste tiden, parat med en stor torrhet i skog och mark. Fjorårsgräset har vid det här laget blivit riktigt torrt och det kan räcka med en fimp, eller till och med en bit glas för att antända marken.

Dennis Nilsson är yttre befäl på Sörf, sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, och han bekräftar att det är väldigt torrt i naturen.

Annons

– Jag sa precis till killarna här att jag varit på tre olika gräsbränder på en timme. Det är väldigt torrt och man måste vara väldigt försiktig om man ska elda, sa han till YA tidigare i veckan.

På Räddningstjänsten syds Facebooksida publicerade man på torsdagen ett inlägg där man ger diverse tips till de som ska grilla eller elda. Du ser tipsen i faktarutan.

Parallellt med räddningstjänstens varningar går SMHI ut med en riskprognos för skogsbrand i Sverige. Det är stor risk för skogsbrand i i stort sett hela Götaland och Svealand. Det kommer dessutom under påskhelgen att vara en mycket stor antändningsrisk i sydöstra Skåne.

SMHI:s prognoskarta vad det gäller risk för skogsbrand i påsk.
SMHI:s prognoskarta vad det gäller risk för skogsbrand i påsk.Foto: smhi

SMHI:s definition för risk för skogsbrand: Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

SMHI:s prognos för antändningsrisk i södra Sverige. Orange färg är den tredje högsta graderingen på en sexgradig skala, och representerar torra förhållanden.
SMHI:s prognos för antändningsrisk i södra Sverige. Orange färg är den tredje högsta graderingen på en sexgradig skala, och representerar torra förhållanden.Foto: smhi
Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons