Annons

Rätt att KD ska samtala med alla

Kristdemokraterna gör rätt i att förhandla med Sverigedemokraterna precis som med andra partier i parlamentet.
Ledare • Publicerad 21 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Kristdemokraterna öppnar för politiska samtal med Sverigedemokraterna.
Kristdemokraterna öppnar för politiska samtal med Sverigedemokraterna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristdemokraterna ska samarbeta med alla, meddelade partiledaren Ebba Busch Thor på torsdagseftermiddagen (21/3). Om ett annat parti driver samma linje i riksdagen ska KD samtala med det partiet. Och det verkar ju rimligt. Partierna gör gemensam sak med andra som har samma uppfattning i en viss sakfråga. Det är normala parlamentariska spelregler.

Ändå lär är beslutet ses som kontroversiellt. “Alla” inkluderar ju även Sverigedemokraterna, ett parti som såväl borgerligheten som övriga partier har haft svårt att hantera sedan det kom in i riksdagen 2010. Decemberöverenskommelsen som slöts 2015 syftade till att låta “största block” styra, för att på så sätt runda SD. Januariavtalet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna har samma syfte.

Annons

Problemet med dessa DÖ- och JA-strategier är att riksdagspolitiken slutar handla om just politik. Det finns ett visst mått av fåfänga i idén att ens egen politik ”smittas” om ett visst parti får för sig att rösta för förslagen man lägger fram i riksdagen. För så är det inte. Politikernas uppgift är att försöka driva igenom den politik de gick till val på, under de förutsättningar som finns givet mandatfördelning i riksdagen. Att på olika sätt försöka att agera efter hur man önskar att riksdagen såg ut, snarare än hur det faktiskt ser ut, inger inte förtroende.

Det är bland annat därför Januariavtalet inte direkt mottagits med entusiasm. Enligt de mätningar som gjorts är hälften av svenskarna emot avtalet. En minoritet är för. Folk förstår helt enkelt att samarbetet inte handlar om enighet i sakpolitiken.

Fler partier borde resonera som Kristdemokraterna. Varför skulle inte Vänsterpartiet, till exempel, göra gemensam sak med KD om en motion om surrogatmödraskap dök upp? Partierna är ideologiskt sett mycket olika, men i denna sakfråga har de en gemensam uppfattning, om än från lite skilda utgångspunkter.

Det är inte konstigt att söka stöd för sina förslag hos riksdagens alla partier. Men det betyder så klart inte att man ska sälja ut sina värderingar för att få makt. Ett parti som kohandlar om grundläggande värderingar är inte heller seriöst. “Vi kommer inte att acceptera kompromisser som strider mot våra kristdemokratiska grundvärderingar”, skriver Ebba Busch Thor på sin Facebooksida. Helt rimligt.

Vad händer om hon skulle åsidosätta denna princip? Ja, då lär väljarna straffa partiet i nästa val. Det är trots allt så parlamentarism fungerar.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons