Annons
Kultur

Regionmuseet prisas för dokumentation av flyktingströmmen

Regionmuseet Kristianstad är ett av de skånska museer som prisas för sin dokumentation av flyktingmottagningen, med start hösten 2015. Priset de får är Årets samtidsdokumentation.
Kristianstad • Publicerad 10 april 2019
Regionmuseet i Kristianstad prisas för dokumentation av flyktingströmmen till Sverige.
Regionmuseet i Kristianstad prisas för dokumentation av flyktingströmmen till Sverige.Foto: Tommy Svensson

Det är flera skånska aktörer som gemensamt har dokumenterat flyktingströmmen till Sverige som tog sin början under hösten 2015. Regionmuseet är en av dessa, medan de övriga är Kulturen i Lund, Malmö museer och Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet.

Priset de nu får heter Årets samtidsdokumentation och delas ut av DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige.

Annons

– Vi är väldigt glada och stolta över den här utmärkelsen. Tack vare ett gott samarbete med andra institutioner i regionen kunde vi snabbt reagera och göra en relevant dokumentation över en situation som påverkade och än i dag påverkar hela Sverige, säger Anna Hansen, museichef på Regionmuseet Kristianstad, i ett pressmeddelande.

Den stora flyktingströmmen under 2015 års andra hälft gjorde att omkring 1000 personer per dag kom till Sverige. Tidigt sjösatte Regionmuseet en dokumentation av den extrema situationen, och fick stöd av andra museum och universitetet i Lund.

Bland det stora materialet som samlades in finns bilder, berättelser, barnteckningar, intervjufilmer och videoupptagningar.

I motiveringen till att projektet prisas heter det bland annat: ”I ett långvarigt, genomtänkt och varierande samarbetsprojekt lyckas de fyra institutionerna belysa ett av de mest brännande och aktuella samhällsområdena i vår samtid. /.../ Dokumentationen har genererat ett brett och rikt material som omfattar hela flyktingmottagandet ur skilda perspektiv. Sammantaget är projektet Flyktingdokumentation en gedigen och inspirerande samtidsdokumentation till glädje och nytta för samhälle och museiverksamhet idag, men också för framtida och fördjupande historieskrivning.”

Ett nytt forskningsprojekt har redan satts igång. Fokus för detta är mottagningsprocessen där volontärarbete, aktivism och det civila samhällets engagemang analyseras. (KB)

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons