Annons

S och C gör nytt försök få ja till hamnutbyggnaden

Kommunalrådet Kent Mårtensson (S) gör ett nytt försök få med sig Moderaterna på båten. Han tar upp frågan hamnutbyggnaden igen i kommunstyrelsen i nästa vecka med förhoppningen att få ett klartecken.
– Vi har fått förlängd tid av entreprenören så vi klarar det, säger han.
Ystad • Publicerad 12 november 2018
Inför valet gjorde Kent Mårtensson (S), Eva Bramsvik Håkansson (C) och Roger Jönsson (S) ett gemensamt utspel om hamnutbyggnaden.
Inför valet gjorde Kent Mårtensson (S), Eva Bramsvik Håkansson (C) och Roger Jönsson (S) ett gemensamt utspel om hamnutbyggnaden.Foto: Mark Hanlon

Danska entreprenadföretaget Per Aarsleffs anbud på 912,2 miljoner kronor ligger kvar. På måndagsmorgonen fick Ystads kommun besked från företaget att det gäller månaden ut. Den 30 november måste det finnas beslut om igångsättningstillstånd.

– Jag kommer att ta upp frågan en gång till i kommunstyrelsen, den 21 november, säger Kent Mårtensson.

Annons

Kommunledningen har också arbetat vidare med EU-bidraget på 250 miljoner kronor för hamnutbyggnaden.

– Bidragsavtalet är skickat till Bryssel, säger Kent Mårtensson.

Eva Bramsvik Håkansson (C),, Roger Jönsson (S och kommunalrådet Kent Mårtensson (S) gör ett nytt försök att få med Moderaterna på hamnutbyggnaden nu.
Eva Bramsvik Håkansson (C),, Roger Jönsson (S och kommunalrådet Kent Mårtensson (S) gör ett nytt försök att få med Moderaterna på hamnutbyggnaden nu.Foto: Per Nilsson

På måndagen hade Socialdemokraterna och Centern en gemensam presskonferens om hamnutbyggnaden.

– Vi har fått både regeringen och EU att tro på oss. Men tyvärr har det inte varit möjligt att komma överens politiskt, framför allt inte med det största oppositionspartiet Moderaterna, säger Kent Mårtensson.

Efter mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott i onsdags bjöd han därför in oppositionsrådet Kristina Bendz (M) till en information om projektet på hamnkontoret. Hamnchefen, EU-strategen och kommundirektören var med.

– Den information Moderaterna saknade hade de all möjlighet att få då. Vi kom inte vidare. Det är fortfarande så att vi inte har en gemensam syn i dagsläget, säger Kent Mårtensson.

– Det känns faktiskt lite som att de tycker att vi ska köra över dem för att de själva ska slippa fatta beslut.

Men några sådana planer finns inte för tillfället. S och C har majoritet i kommunstyrelsen fram till årsskiftet, men ville inte fatta beslut om igångsättningstillstånd utan ja från Moderaterna i oktober.

– Vi har hela tiden resonerat utifrån att det här är en så stor och viktigt fråga att vi vill ha en bred majoritet. Då vill vi ha med det största oppositionspartiet, säger Kent Mårtensson.

– Jag vill ha med Moderaterna.

Annons

Samtidigt vill varken han eller Eva Bramsvik Håkansson (C) svara på frågan om hur de ska agera på kommunstyrelsens möte.

– Det bästa är om Moderaterna hittar en väg för att säga ja. Det är viktigt att vara enade. Två stora partier som Moderaterna och Socialdemokraterna är i Ystad måste vara enade för att ett sånt här stort projekt ska gå i hamn, säger hon.

Eva Bramsvik Håkansson pekar på att EU-bidraget är en extern finansiering som Moderaterna efterlyst.

– Detta är en fantastisk extern finansiering i ett första skede med 250 miljoner kronor. Vi är öppna för olika alternativ längre fram, men här och nu hinner vi inte med det. Vi måste komma till skott, säger hon.

Ett första test på var de andra partierna står kommer när kommunfullmäktige på torsdag fattar beslut om budgeten för nästa år. Redan i augusti klubbades nästa års budget, men frågan tas upp på nytt efter valet.

– I augusti fanns det fyra budgetförslag. Samtliga hade med hamninvesteringen, även Moderaterna, säger Kent Mårtensson.

Socialdemokraterna och Centern står kvar vid den budget partierna som klubbades i augusti och har med sig Miljöpartiet på hamnsatsningen. M, L och KD har flaggat för att de tillsammans ska lägga ett nytt budgetförslag.

– Jag har inte sett den budgeten ännu, säger Kent Mårtensson.

'I den budget som klubbades i augusti finns 950 miljoner kronor fördelade över fyra år.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons