Annons

Sänkt straff för knivattack på granne

Hovrätten sänker straffet för den 20-åriga kvinna som i september 2018 knivhögg sin granne i Löderup.
Löderup • Publicerad 20 februari 2019
Hovrätten sänker straffet för den kvinna som i september knivhögg sin granne i Löderup.
Hovrätten sänker straffet för den kvinna som i september knivhögg sin granne i Löderup.Foto: Henrik Montgomery/TT

Fängelsestraffet sänks med ett år – från två och fyra månader till ett år och fyra månader. I övrigt delar hovrätten tingsrättens bedömning. Kvinnan döms för grov misshandel och inte för mordförsök så som åklagaren i första hand yrkade.

Kvinnan har i både tingsrätt och hovrätt hävdat att hon handlade i nödvärn eftersom hon trodde att grannen skulle attackera henne och hennes sambo. De hade sökt upp honom i hans hem för att diskutera klagomål på deras hundhållning.

Annons

Hovrätten som har tagit del av samma bevisning som i tingsrätten anser inte att kvinnan kan undgå ansvar på grund av nödvärn. Till viss del kan hennes uppfattning att hon stod inför ett möjligt angrepp från målsäganden ses som en förmildrande omständighet, men bara i begränsad utsträckning, menar hovrätten.

Domstolen anser att det samlade brottsvärdet för brottsligheten – i domen ingår också två trafikbrott – motsvarar fängelse i ett år och nio månader. Hovrätten tar dock, enligt praxis, hänsyn till kvinnans relativt låga ålder och fastställer påföljden till fängelse i ett år och fyra månader.

Både kvinnan och åklagaren hade överklagat tingsrättens dom. Åklagaren ville att kvinnan skulle dömas för mordförsök och att straffet skulle skärpas. Kvinnan yrkade i första hand att åtalet helt skulle ogillas, i andra hand att brottet skulle bedömas som misshandel av normalgraden och att hovrätten i vart fall skulle sänka straffet.

Hovrätten ändrar inte tingsrätten bedömning vad gäller skadestånd. Det innebär att kvinnan också ska betala 39 903 kronor till mannen.

Kvinnan ska vara kvar i häkte tills dess att domen vinner laga kraft.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons