SMHI: Då kommer vintern till Skåne

Ystad Artikeln publicerades

I veckan kan det bli vinter i sydöstra Skåne. Om molnen beter sig som förväntat kan medeltemperaturen hamna under nollan – något som enligt meteorologin krävs för att den kalla årstiden ska anses ha gjort sitt inträde.

Kallare luft är på väg och i mitten av nästa vecka kan den meteorologiska vintern vara här.

– Det beror lite på hur molnen kommer att bete sig. Jag kan ingenting lova, men det kan vara så att vintern kommer i veckan, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Definitionen av vinter är att dygnets medeltemperatur ska ligga på minus.

– Det behöver alltså inte vara minusgrader hela dygnet. Bara medeltemperaturen är under nollan är det per definition vinter.

Och har vintern kommit så har den.

– Har man bytt årstid så kan man inte byta tillbaka. Då är det per definition vinter tills våren kommer.

Om vintern gör entré i nästa vecka blir det något tidigare än normalt.

– I det inre av Skåne är det normalt att vintern kommer i början av januari, men längs kusterna är slutet av januari det normala.

Under helgen är det dock mildare väder att vänta.

– Temperaturen lär hålla sig på ett par plusgrader dagtid. Det blir stundtals rejält med molnighet, men solen kan också titta fram. På söndagen passerar en front som kan ge snö eller blötsnö. Först efter helgen börjar temperaturen allmänt att sjunka.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.